- Ikke bruk tørketrommel og varmekabler

Strømabonnenter i Vesterålen ble bedt om å redusere forbruket med 20 prosent i kjølvannet av mørkleggingen.

NORD I SVART: Strømbruddet rammet hele Nord-Norge nord for Vestfjorden. Her fra Tromsø. Foto: ANE DYBDAHL
NORD I SVART: Strømbruddet rammet hele Nord-Norge nord for Vestfjorden. Her fra Tromsø. Foto: ANE DYBDAHL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• SISTE: Klokka 20.20 opplyser Hallvard Pettersen, direktør i Vesterålskraft, at Statnett har friskmeldt nettet.

- Alle våre kunder har fått strømmen tilbake, og anmodningen om å spare strøm kanselleres, sier Pettersen til Dagbladet.

Statnett opplyser i en pressemelding at alle berørte i Nord-Norge har fått strømmen tilbake klokka 19.47.

- Strømbruddet skyldtes kraftig uvær i området. Det ble lokalisert feil på Statnetts kraftlinje mellom Sildvik og Kvandal, samt feil i Ofoten stasjon, heter det i meldingen.

Sildvik, Kvandal og Ofoten er henholdsvis et kraftverk og to transformatorstasjoner, alle i Narvik kommune.

(Dagbladet): De fleste av områdene i Nord-Norge som ble rammet av det gigantiske strømbruddet i ettermiddag, har nå fått strømmen tilbake. Likevel merkes etterdønningene, og de oppunder 12 000 kundene av Vesterålskraft bes om å redusere forbruket med 20 prosent, melder Vesterålen Online.

- Sårbart - Statnett har pålagt oss redusert drift inntil videre, og nettet er sårbart. Derfor ber vi kundene våre bidra med å kutte unødvendig strømbruk. Å la være å bruke tørketrommel, varmekabler eller induksjonsplater tilsvarer omtrent den reduksjonen vi er ute etter, opplyser Hallvard Pettersen, administrerende direktør i Vesterålskraft, til Dagbladet.

- Hva kan skje dersom folk ikke etterkommer anmodningen?

- Da kan alt gå i svart igjen.

Vesterålskraft dekker kommunene Sortland, Øksnes og Bø.

Feilsøking Det er etter alt å dømme uværet som i nord som slo ut strømforsyningen for samtlige privatpersoner og bedrifter nord for Vestfjorden (i Nordland). Strømmen var borte i ca. en time, og kom gradvis tilbake fra 16.00-tida. Men Statnett, som drifter hovedlinja til Nord-Norge, har ennå ikke kommet til bunns i hvorfor strømmen gikk.

- Det er redusert drift så lenge feilsøkingen pågår. I tillegg til at alle kundene må senke forbruket, er ca. 1600 abonnenter koblet helt ut mellom klokka 18.00 og 20.00. Er feilen ennå ikke funnet etter det, må vi gå til såkalt sonevis utkobling, sier Pettersen.

- Ikke opplevd liknende Direktøren forklarer at Statnett har lokalisert feilen til området mellom Narvik og svenskegrensa.

- Det kan være at ei linje har falt ned på grunn av vind, eller at to linjer har støtt sammen og forårsaket kortslutning. Men det vet vi altså ikke ennå.

Pettersen sier han ikke har opplevd en så omfattende strømstans tidligere.

- Vi har hatt store strømbrudd tidligere, men ikke av så stort omfang som i dag. Det er en relativt krevende situasjon, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer