«Ikke bruk varmepistolen som hårføner»

Her er fjorårets villeste advarsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Advarselen er fjorårets vinner i den amerikanske konkurransen Wacky Warning Label Contest, som hele året samler inn produkter for å se hva ingeniører og advokater har sett seg nødt til å koke sammen for å unngå personskader og påfølgende søksmål.

Denne gang var vinneren en varmepistol med påskriften «Må ikke brukes som hårføner». Når man legger til at pistolen når en temperatur på rundt 530 grader Celsius sier det vel kanskje seg selv?

Konkurransen er inne i sitt niende år, og arrangeres av Michigan Lawsuit Abuse Watch, en gruppe som har som mål å komme håpløse søksmål til livs.

Ved å vise advarseltekstene skuddredde produsenter ser seg nødt til å trykke, prøver gruppa å påvirke dommere i USA.

Håpet er at dommerne i framtiden kanskje vil tenke seg godt om før de godtar de mest nytenkende søksmålene.

Mer rettferdighet i rettsalene

- Når dommere ser det som sin plikt å avvise saker basert på løse teorier, får vi kanskje se færre artige advarseltekster og mer rettferdighet i rettssalen, sier Robert B. Dorigo Jones, president for gruppa.

Andreplassen ble utdelt på bakgrunn av denne geniale rødskriften på en kokkekniv: «Prøv ALDRI å ta imot en kniv i lufta».

Dereter fulgte tre umiddelbare klassikere som man gjerne kan merke seg om man liker å bevege seg utendørs.

FOR SIKKERHETS SKYLD: Om du skal ut i båt i Colorado, bør du huske at en slapp serviettfille ikke er et fullverdi alternativ til draft. Foto: Wacky Warning Labels hjemmeside
FOR SIKKERHETS SKYLD: Om du skal ut i båt i Colorado, bør du huske at en slapp serviettfille ikke er et fullverdi alternativ til draft. Foto: Wacky Warning Labels hjemmeside Vis mer

Den første ble funnet på en cocktail-serviett i Colorado. Et lite kart viste en grov skisse av vannveier i området, mens en nøktern og noe nervøs påskrift kraftig advarte mot å benytte servietten til navigasjon.

Matråd for minste fellesnevner

Og her er produktet for alle dere som prøver, og ofte feiler, på kjøkkenet. Et amerikansk firma produserer ovnsfat med bruksanvisning.


Tenk litt på det.

Om du er av typen som faktisk trenger bruksanvisning for å sette et fat i ovnen har du kanskje behov for å vite hva firmaet virkelig tror om deg og dine evner.

«Ovnsfatet vil bli varmt i ovnen» er uansett i overkant forsiktig.

Om du er av typen som gjerne strør tørket gaupeurin rundt i hagen, kan følgende advarsel være verdt å merke seg:

«Not for human comsumption», eller for å få det ned til enklere språk: Dette er IKKE salatdryss.

Du koser deg kanskje over andres misforståelser, mangel på verb eller overdreven bruk av offisielsk? Ta en titt på denne siden.