NØYER SEG MED KONDOLANSER: Fungerende parlamentarisk leder for SV, Karin Andersen, vil ikke debattere Afghanistan-engasjementet på en dag som denne. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
NØYER SEG MED KONDOLANSER: Fungerende parlamentarisk leder for SV, Karin Andersen, vil ikke debattere Afghanistan-engasjementet på en dag som denne. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- Ikke dagen for Afghanistan-debatt

I dag nøyer SV seg med en kondolanse til de pårørende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): SV vil ikke bruke dødsfallene i Afghanistan til å markere sin motstand når det gjelder det norske engasjementet i Afghanistan. I dag nøyer de seg med kondolanser.

- Dette er ikke dagen for debatt om saken, sier fungerende parlamentarisk leder for SV, Karin Andersen.

- Påvirker ikke politikken
pressekonferansen i formiddag gjorde statsminister Jens Stoltenberg det klart at dødsfallene ikke påvirker den norske Afghanistan-politikken. Forsvarminister Grete Faremo (Ap) understreket at den norske tilstedeværelsen er viktig og riktig. Det gjør også leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide (H) og Krf-leder Dagfinn Høybråten.

- Vi er i Afghanistan for å trygge vår egen og våre alliertes sikkerhet. Når slike hendelser som dette skjer, hvor tragiske de enn er, og dette er en dypt, dypt tragisk hendelse, så kan det likevel ikke umiddelbart forandre det oppdraget vi er med på. Vi skal gå ut av Afghanistan når vi er klare, sier Søreide.

- Men dagen i dag er ikke dagen for å ta den politiske debatten. I dag handler det om å støtte soldatene der nede i her hjemme og de pårørende. Jeg har ikke sovet noe særlig i natt og det tror jeg ikke ingen som er involvert i dette har gjort.

Full støtte
KrF-leder Dagfinn Høybråten betegner veibomben i Afghanistan som en sjokkerende hendelse.

— Vi deler sorgen med de etterlatte, ofrenes familier og venner. Dette er ikke dagen for å reise noen ny debatt om engasjementet i Afghanistan, sier han til NTB.

Likevel sier han:

— KrF er helt enig i statsministerens uttalelser om at Norge kom til Afghanistan sammen med sine allierte og drar derfra sammen de allierte. Men innenfor rammen av denne forpliktelsen bør vi debattere hvordan vi best skal løse oppdraget. Det er ikke åpenbart hva oppskriften er.

Høybråten legger til at de norske soldatene i Afghanistan skal vite at de har full støtte blant politikerne som sendte dem dit, og at et flertall i opinionen støtter nærværet i Afghanistan.