Opprop mot coronatiltak

- Ikke dokumentert effekt

Et internasjonalt opprop mot coronatiltakene sprer seg verden over, og forsker Charlotte Haug er blant dem som har underskrevet.

KRITISK: Charlotte Haug er blant dem som har skrevet under på internasjonalt opprop imot coronatiltakene. Foto: Elin Fugelsnes, Magasinet Forskningsetikk
KRITISK: Charlotte Haug er blant dem som har skrevet under på internasjonalt opprop imot coronatiltakene. Foto: Elin Fugelsnes, Magasinet Forskningsetikk Vis mer
Publisert

- Hovedretningen i oppropet er at man konsentrerer seg mer om å beskytte de som er mest utsatt, istedenfor å konsentrere seg om smittetallene i befolkningen, sier Charlotte Haug, lege og forsker ved SINTEF, til Dagbladet.

Haug er blant dem som har skrevet under på et internasjonalt opprop om å lette på dagens coronatiltak, det såkalte «Great Barrington Declaration».

Det omstridte oppropet tar til orde for å bygge flokkimmunitet blant befolkningen, mens personer i risikogruppen beskyttes.

Flere tusen leger og helsepersonell har nå signert erklæringen, forfattet av forskere fra anerkjente universiteter som Harvard og Stanford.

Ikke dokumentert effekt

Haug mener at man kan beskytte de eldre ved å styrke ressursene på institusjonene, ha mindre grupper, et stabilt personale og øke bemanningen.

- Hvilke tiltak mener du at ikke har effekt?

- Det er tiltak som går ut på å stenge ned eller stoppe folk fra å møtes hjemme. Tiltakene kan ha sin plass helt i starten, men det har ikke dokumentert effekt på å bremse eller redusere sykdom over tid, sier hun.

Hun trekker også fram skadeeffektene ved inngripende tiltak - som somatiske sykdommer og psykiske lidelser.

- Det må man alltid avveie. Man kan ikke bare konsentrere seg om én sykdom, og gi blaffen i de andre, sier Haug.

REGJERINGEN: På dagens pressekonferanse uttrykte Helseminister Bent Høie bekymring om situasjonen i Bergen. Reporter: Frode Andresen. Video: Jonas Andersen. Vis mer

Uheldige konsekvenser

Politisk kvarter mandag morgen møtte Charlotte Haug og Espen Nakstad til debatt om coronastrategi. Nakstad tok til orde for at det var bra med debatt - men at det kan være utfordrende å beskytte de eldre.

- Problemet er at på sykehjem og sykehus jobber det unge mennesker som er i miljøer hvor det er mye smitte. Ingen land har klart dette, selv om de har utrolig strenge tiltak, som besøksforbud. De eldre har vært veldig isolert, med veldig uheldig konsekvenser i mange måneder, sier Nakstad.

Nakstad trekker også fram at flere i alderen under 40 år kan bli alvorlig syke hvis man slipper viruset løs.

- Ser du på statistikken fra USA er det ikke et neglisjerbart antall mennesker som vil dø hvis viruset spres i de aldersgruppene, sier han.

Kan aldri garantere det

Charlotte Haug mener at hver enkelt har et ansvar for å hindre smittespredning, istedenfor at myndighetene skal innføre inngripende tiltak.

- Hvordan kan man garantere at folk tar ansvar selv?

- Det må vi stole på, det er den samfunnsformen vi har. Man kan aldri garantere det, men det er en farlig vei å gå hvis man tenker: «man kan ikke garantere det, og derfor må man sette inn autoritære tiltak», sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer