- Ikke døm dem ennå

HAMAR (Dagbladet): Lokkontrollør Hans Brenden (59) på Hamar mistet to kolleger og gode venner i dødskrasjet ved Åsta stasjon. Nå advarer han mot å utpeke syndebukker før ulykkesgranskingene er avsluttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ikke døm dem for tidlig, ber Brenden, og titter opp på det aldrende Di3-lokomotivet.

Det er identisk med det som på vei sørover på Rørosbanen kolliderte så fatalt med lokaltoget til Rena tirsdag 4. januar.

I førerhusene i de to togene sto Egil Lodgaard (58) fra Hamar og Stig Juliussen (41) fra Furnes i Ringsaker. Begge omkom i den tragiske ulykken.

Pertentlig

- Jeg begynte i NSB som aspirant tidlig i 1963, bare noen måneder etter at Egil hadde sin første dag. Vi gikk gradene sammen, har vært stasjonert på Hamar hele tida og blitt gode venner. Han var et av de mest pertentlige menneskene jeg har møtt. Nå skrives det at en av de to lokførerene kjørte mot rødt lys. Jeg fatter ikke at dette kan ha skjedd, sier Brenden, som advarer mot å trekke kjappe konklusjoner.

- For ettertida er det avgjørende at alle sider av denne tragedien blir belyst. Årsaken må finnes. De etterlatte trenger å vite. Det samme gjør vi som skal jobbe videre på jernbanen, de reisende og NSB som selskap.

Ung og livsglad

Brenden og Lodgaard hadde allerede vært kamerater i 18 år, da Stig Juliussen entret Hamar stasjon. 22 år gammel ble han i 1981 ansatt som lokføreraspirant. Hans Brenden ble hans læremester. Instruktør og elev kom nært innpå hverandre, og de to hadde god kontakt også etter at Juliussen var ferdigutlært lokomotivfører.

- Stig var en ung og livsglad type, og en stødig lokfører, minnes Brenden, som var på vei sørover på nettopp Rørosbanen, da han ble varslet om togkatastrofen. Han skjønte umiddelbart at faren var stor for at noen han kjente var implisert.

På Hamar er det stasjonert ca. 80 lokførere. Brenden vet om dem alle, og kjenner flere av dem personlig. Deriblant Egil og Stig.

- På et lite sted som dette blir man knyttet sammen. Jeg fikk jobbe i nesten 38 år sammen med Egil, 19 år med Stig. Vi hadde mye med hverandre å gjøre, både i jobb og privat. Egil ble med årene en meget god venn. Det er et stort tomrom etter dem på Hamar stasjon, sier Hans Brenden.

Stig Juliussen etterlater seg kone og to barn på 14 og 9 år. Egil Lodgaard etterlater seg kone, to barn og to barnebarn.

- UFATTELIG: Lokkontrollør Hans Brenden i Hamar var venn og kollega med begge lokførerne på de to ulykkestogene.