Høie med påske-beskjed:

- Ikke dra på besøk til familie

Dersom du bor i et område i Norge med strenge tiltak, skal du ikke reise hjem til foreldre eller svigerforeldre på besøk denne påska, er helseministerens klare beskjed. Det har skapt full påskeforvirring.

KLAR: Bent Høie gjestet Nyhetsmorgen på NRK, der forklarte han at de som kommuner med høyt smittetrykk ikke bør reise hjem til familie i påska. Men dagen før sa Helsedirektoratet noe annet. Bilder fra NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På regjeringens pressekonferanse onsdag ettermiddag, fortalte helsedirektør Bjørn Guldvog hvilke nasjonale råd som gjelder for påskeferien.

- Den generelle anbefalingen om å unngå reising, også innenlands, gjelder for påsken, sa Guldvog.

Kommer du fra en kommune med høy smitte og strenge regler, må du også følge disse reglene der du tilbringer påsken, råder myndighetene.

Men på NRK Nyhetsmorgen torsdag sier helseminister Bent Høie at man ikke skal reise på besøk til andre steder i landet, dersom man kommer fra områder med høyt smittetrykk.

- Er du fra områder som har forhøya tiltak nå, skal du ikke dra på besøk til familie andre steder i landet og ikke dra for å bo på hotell andre steder i landet.

- Det betyr at om du er fra for eksempel Oslo eller Viken, men opprinnelig er fra Bergen, skal du ikke dra hjem og bo med foreldre eller svigerforeldre, sier Høie.

CORONA-PÅSKE: Myndighetene oppfordrer folk til å unngå innenlandsreiser denne påska. Foto: Erik Johansen / NTB
CORONA-PÅSKE: Myndighetene oppfordrer folk til å unngå innenlandsreiser denne påska. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer

Reise med husstand greit

Det åpnes imidlertid opp for arbeidsreiser og pendling, som myndighetene ikke vurderer som en unødvendig reise.

Dersom påska skal tilbringes sammen med husstaden på ei hytte som enten leies eller eies, er det imidlertid greit.

- Det er ikke feil å dra til et skisted om du drar med din husstand til lånt hytte eller leilighet. Men ikke bo på hotell. Ikke dra til andre husstander og ikke bo sammen med andre, sier helseministeren.

Helsedirektoratet enig

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at Helsedirektoratet er enig med helseministeren.

- Nå som vi ser økende smitte i stadig flere regioner, senest på Haugalandet, er det et godt råd å begrense reiser til slekt og venner som bor andre steder. Vi er enige med helseministeren i det, sier Nakstad og legger til:

- Slik situasjonen har utviklet seg de siste dagene bør man innstille seg på en påske uten besøk og sammenkomster, uansett hvor man befinner seg.

På spørsmål om vi egentlig bør avlyse påska, svarte imidlertid Nakstad i går at han ikke tror smitterisikoen blir mindre dersom alle holder seg hjemme i påska.

- Fordi når det er fri vil særlig yngre mennesker bruke anledningen til å være sammen. Det er ikke sånn at det blir mindre kontakt mellom mennesker. Det er nok bedre å spre folk. Det som betyr noe er at man klarer å holde seg med de man vanligvis har kontakt med og ikke alle andre. Det er det som blir viktig, sa Nakstad.

Dette gjelder for hyttetur

For dem som vil reise på hytta, enten den du eier eller leier, eller annen fritidseiendom, gjelder følgende: Hvis du er syk, i karantene eller venter på prøvesvar, bør du ikke dra på påskeferie, heller ikke til egen hytte. Du bør bare reise med de du bor med eller tilsvarende nære, sa Guldvog onsdag. Med dette mener han for eksempel en kjæreste.

Han gjentok også rådene og anbefalingene som helsemyndighetene allerede har kommet med tidligere, som blant annet å handle i kommunen man bor i.

RÅDER: Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, forklarer hva du bør og ikke bør gjøre i påskeferien. Vis mer

- Gjør innkjøpene før du reiser, begrens kontakt med andre på reisen og unngå kollektivtransport hvis mulig. Hvis du kommer fra en kommune med regionale tiltak eller lokal forskrift, og disse tiltakene er strengene enn tiltakene som gjelder dit du skal reise, skal du følge de strengeste reglene, oppfordret Guldvog.

Når det gjelder besøk på hytta, gjelder den nasjonale anbefalingen om at du bør unngå å ha mer enn fem gjester. Det anbefales også å begrense overnatting og at personer fra ulike husstander ikke burde dele soverom.

Det er også fortsatt forbudt å ha besøk av mer enn ti personer innendørs.

Dagbladet har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet for en kommentar fra Høie, men har foreløpig ikke fått svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer