- Ikke dra til Mexico

Helseminister Bjarne Håkon Hansen advarer nordmenn mot å reise til Mexico.

OSLO 20090419:
Arbeiderpartiet landsmøte søndag.
Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen snakker om helsevesenet.
Hanssen på talerstolen, taler og gestikulerer.
Foto Knut Falch / SCANPIX
OSLO 20090419: Arbeiderpartiet landsmøte søndag. Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen snakker om helsevesenet. Hanssen på talerstolen, taler og gestikulerer. Foto Knut Falch / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Helseminister Bjarne Håkon Hansen advarer nordmenn mot å reise til Mexico.

- Bare reis dersom det er absolutt nødvendig, sa statsråden i Stortingets spørretime i formiddag.

- Det er kommet uklare meldinger om hvor alvorlig svineinfluensaen rammer, og mye tyder på at folk ikke blir så syke som vi har trodd, framholdt statsråden, og la til at det virker som om beredskapslanene fungerer.

Norge følger dermed etter land som Sverige, Storbritannia, Frankrike og Tyskland - som går mer drastisk til verks enn WHO, som konkluderer med at reiseråd foreløpig ikke er nødvendige.

WHO vil ikke utstede reisefraråding fordi de ikke mener det kan hindre smitten i å spres. ECDC, som er EUs smittevernorgan, fraråder imidlertid sterkt mot å reise så sant reisen «ikke er uunngåelig og absolutt nødvendig».

Vaksine-dilemma
På spørsmål om hvordan arbeidet med en svineinfluensavaksine prioriteres, svarte Hansen at vi står foran et viktig valg:

- Hvis vi startet et stort arbeid for å utvikle en svineinfluensavaksine, vil det gå ut over arbeidet med å utvikle en vaksine mot den vanlige vinterinfluensaen.

Det kom også fram at alle fylkesmenn i Norge igår gjennomførte et hastemøte for å gå gjennom beredskapsplanene i Norge. 95 prosent av kommunene har en skriftlig smittevernsplan, og 90 prosent av kommunene har en skriftlig beredskapsplan.

MEXICO CITY:  Sju personer er bekrefet døde av svineinfluensa i Mexico.  AFP PHOTO/Ronaldo Schemidt
MEXICO CITY: Sju personer er bekrefet døde av svineinfluensa i Mexico. AFP PHOTO/Ronaldo Schemidt Vis mer

- Det blir iverksatt tiltak slik at de resterende kommunene skal få sine plane på plass på rekordtid, sa helseminister Bjarne Håkon Hansen.