- Ikke drep dem

I går ble de to palestinerne Mohammad Khatib (29) og Hussameddin Moussa Aslini (19) dømt til døden i Betlehem. Norge ber nå Yassir Arafat stanse disse og eventuelle andre henrettelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Khatib og Aslini var sammen med to andre tiltalt for å samarbeide med israelske sikkerhetsstyrker. De to andre ble dømt til livsvarig fengsel. Rettssaken mot de fire var summarisk.

- Vis nåde

I går møtte utenriksminister Thorbjørn Jagland palestinernes sjefforhandler Nabil Shaath i Oslo. Under møtet tok Jagland opp henrettelsene av palestinerne og oppfordret den palestinske ledelsen til å vise nåde i tida framover.

- Jeg ba Shaath ta saken opp med Arafat for at ytterligere henrettelser kan unngås, sier Jagland til Dagbladet.

Den norske utenriksministeren er også opptatt av israelernes brudd på menneskerettighetene under det nye palestinske opprøret. De to palestinerne som ble henrettet i går morges, ble beskyldt for å ha bistått israelske sikkerhetsstyrker i å likvidere palestinske aktivister.

Israels viseforsvarsminister Ephraim Sheh har innrømmet praksisen med å likvidere palestinere som «planlegger terroraksjoner».

- Hvis det er slik at israelerne henretter palestinere, tar vi på samme måte avstand fra det. Dette er nesten enda verre enn de palestinske henrettelsene fordi det skjer uten noen rettergang, sier utenriksminister Jagland.

Den norske utenriksministeren liker dårlig de nye bruddene på menneskerettigheter blant palestinere og israelere.

- Dette hjelper ikke fredsprosessen, slår han fast.

Mikroskopiske muligheter

Selv om Arafat fortsetter med å henrette palestinere, vil Norge ikke stanse den økonomiske hjelpen.

- Palestinerne er i en dramatisk humanitær situasjon. Hvis vi stanser hjelpen, vil situasjonen bli enda verre, sier Jagland.

I går kveld skulle Yassir Arafat møte Shimon Peres som er israelsk minister for regionalt samarbeid. Peres er trolig den eneste som fra israelsk side kan klare å få fredsforhandlingene i gang igjen. Men mulighetene for en avtale før president Bill Clinton går av neste lørdag, synes nå mikroskopiske.

Oslo-møter?

Under møtet med Jagland i går gjorde Nabil Shaath det klart at han gjerne ønsker nye fredsmøter i Oslo. Fra palestinsk side har man tro på at det kan føre til framgang i forhandlingene.

- Vi har erfaring fra tidligere, spesielt når det gjelder spørsmålet om de palestinske flyktningene, sier Jagland.