- Ikke drep ham

Sør-Korea bønnfaller gisseltakerne om å ikke halshogge Kim Sun-il (33).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tida kan være i ferd med å renne ut for det sørkoreanske gisselet Kim Sun-il (33), som holdes fanget i Irak.

De islamistiske gisseltakerne har truet med å halshogge ham i kveld dersom ikke sørkoreanske myndigheter omgjør beslutningen om å sende 3000 soldater til landet.

Gir ikke etter

Koranske myndigheter er imidlertid fast bestemte på å sende soldater til Irak. Etter krisemøter i det nasjonale sikkerhetsrådet bønnfaller de i stedet gisseltakerne om å spare livet til den unge mannen.

- Det er ingen forandring i myndighetenes vilje og standpunkt når det gjelder å sende tropper til Irak for å hjelpe til å opprette fred og bygge opp igjen landet, sa viseutenriksminister Choi Young-jin ifølge nyhetsbyrået AP på en pressekonferanse i dag.

President Roh Moo-hyun kaller kidnappingen «dypt uheldig og trist», og har bedt regjeringen gjøre alt den kan for å frigjøre Kim Sun-il.

Utenriksminister Ban Ki-moon understreket samtidig at Sør-Korea er en venn av Irak. Samtidig benyttes alle eksisterende diplomatiske kanaler for å redde Kim Sun-il. I tillegg har 33-åringens familie oppfordret gisseltakerne om å la ham gå, melder BBC.

Det har vært kraftig motstand i Sør-Korea mot å sende soldater til Irak. I kveld har hundrevis av demonstranter i hovedstaden Seoul holdt lysvake for sin kidnappede landsmann, mens andre deltok i en spontan sitt-ned-aksjon foran hovedkontoret til det regjerende Uri-partiet.

Med 3000 soldater i landet vil Sør-Korea bli USAs viktigste allianspartner etter Storbritannia, melder AP.

- Elleve gisler

Til sammen ti andre utlendinger holdes angivelig fanget sammen med sørkoreaneren. Det opplyser sjefen i selskapet der Kim Sun-il jobber. I et forsøk på å forhandle fri sin ansatte, sendte selskapet en irakisk mellommann til Falluja i Irak uten å informere myndighetene. Han skal der ha sett de kidnappede gislene.

Blant gislene skal det være en europeisk journalist, mens resten er ikke-irakiske ansatte i det amerikanske firmaet Kellogg Brown and Root som er en del av Halliburton.

Sørkoreanske myndigheter er kjent med at flere kidnappede skal være observert, men kan ikke bekrefte at det stemmer.

Trusselvideo

Det var den arabiske tv-stasjonen Al-Jazeera som i går sendte trusselfilmen der ultimatumet ble framsatt av de maskerte gisseltakerne. Det to minutter lange videooptaket ble ifølge AP sendt anonymt til stasjonens Bagdad-kontor.

- Vi krever at dere trekke styrkene deres ut av vårt land, og ikke sender flere styrker. Hvis ikke, vil vi sende dere denne koreanerens hode, sa gisseltakerne på videoen.

På opptaket vises den bortførte sørkoreaneren som skriker inn i kamera: «Koreanske soldater - vær så snill å komme dere ut herfra. Jeg vil ikke dø. Mitt liv er viktig».

- Hvis Gud ønsker det, vil hodet til deres soldater bli sendt dere etterpå, la kidnapperne til.

Ifølge et banner som ses i bakgrunnen på opptaket tilhører gisseltakerne gruppa Jama'at al-Tawhid. Gruppa ledes angivelig av Abu Musab al-Zarqawi, som ifølge USA er terrornettverket al-Qaidas leder i Irak.

Fristen på 24 timer går ut i kveld.

Bortført

Ifølge koreanske medier reiste Kim Sun-il til Irak for åtte måneder siden. Han jobber som oversetter for det sørkoreanske firmaet Gana General Trading Comp, som er leverandør til amerianske tropper i Irak. Sun-il ble kidnappet under et rutineoppdrag i Falluja på torsdag.

Trygler for livet

Kim Sun-il frykter at han har få timer igjen å leve.

Se videoen hos BBC

Sør-Korea har allerede 660 ingeniører og medisinsk personell i Irak, men besluttet på fredag å sende ytterligere 3000 soldater. Dagen etter gikk de ut og advarte sine landsmenn mot å reise til Irak, i frykt for at de kunne bli tatt til fange.

I mai la al-Zarqawis gruppe ut en video på internett, som angivelig viste halshoggingen av amerikaneren Nick Berg i Irak, og før helga ble amerikaneren Paul Johnson halshogd av al-Qaida-medlemmer i Saudi-Arabia.

BER FOR SITT LIVET: Kim Sun-il (33) trues med halshogging. Her avbildet på trusselvideoen som ble sendt på arabisk tv i går.
KIDNAPPERNE: Ifølge banneret i bakgrunn er gisseltakerne del av terrornettverket al-Qaida.
MASSIV MOTSTAND: Store folkemengder i Sør-Korea har i kveld demonstrert mot myndighetenes belutning om å sende 300 soldater til Irak.
BA FOR SØNNEN: Shin Young-ja deltok i en lysvake for sønnen Kim Sun-il i byen Pusan.