- Ikke drikk sprit på utesteder

Nå får julebordsgjestene en kraftig advarsel. Ikke drikk spriten på utstedene, advarer byveterinæren i Oslo. Drinkene kan inneholde teknisk sprit og metanol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Metanol er livsfarlig, og åtte mennesker har mistet livet av spriten i høst. Nå frykter Næringsmiddeltilsynet at dødsspriten har funnet veien til utestedene i Oslo.

Brennevin servert over restaurantenes disker skulle være trygg vare å nyte for kundene. Slik er det ikke lenger i Oslo, mener myndighetene. Nå går lederen for Næringsmiddeltilsynet i Oslo, byveterinær Reidar Skjelkvåle, ut med en meget sterk advarsel før julebordssesongen starter:

- Ikke kjøp sprit på restaurantene i Oslo nå, sier Skjelkvåle til Dagbladet.

- Vårt laboratorium har funnet vodka tilsatt med teknisk sprit hos Elvis Kafé & Pub . Nå skal de undersøke om det er metanol i denne spriten.

Sjokkert

Skjelkvåle er sjokkert over restaurantkunders slappe holdning til konsum av smuglersprit i hovedstaden etter at razziaresultatene er gjort kjent i Dagbladet og andre medier.

- Folk er jo helt bevisstløse. Bare de får spriten billig, så glemmer de alt annet. Teknisk sprit kan inneholde metanol som er livsfarlig, presiserer Skjelkvåle.

11 restauranter i Oslo havnet på myndighetens lister etter til dels alvorlige lovbrudd etter razziaen sist helg.

Flere restauranteiere, med Tande-P i spissen, krever nå at navnelistene blir offentliggjort og at kundene får vite hvem som selger smuglersprit- og kjøtt.

Drikk heller øl

- Er det like farlig å drikke sprit uansett hvor man kjøper det i Oslo?

- Man bør ikke kjøpe sprit nå, men jeg regner med at risikoen er mindre på de veletablerte, store restaurantene. Men folk bør helt unngå spritkjøp i de små restaurantene. Vi har flere prøver inne til analyse nå.

- Tryggere å drikke øl eller vin isteden?

- Øl er nok det tryggeste nå, sier Skjelkvåle, som ønsker endring i forvaltningen av skjenkeløyver.

- Det er for galt at det skal gå over ei uke å frata noen skjenkeløyven. Det er for lang tid når vi avslører at noen selger teknisk sprit, mener byveterinæren.

- Hvorfor hemmeligholder dere navnene på restauranter som selger smuglerkjøtt og -sprit?

- Jeg har ikke den holdningen. Tvert imot. Men vi må være helt sikre før vi går ut med navn. Å avsløre at kjøtt er smuglet inn i landet er ikke alltid like lett. Det er lettere å dokumentere smuglersprit. Flere restauranter har nå fått en frist på å bevise at spriten de har solgt er lovlig vare, sier Reidar Skjelkvåle, som ber deg droppe drinken dersom du skal på restaurant med det første.

TAR PRØVER:</B> Elvis Kafé & Pub måtte stenge på timen fordi det er funnet ulovlig sprit i baren. Her tar Reidar Skjelkvåle og Ståle Sundseth nye prøver av spriten.
<B>STENGES:</B> Politiet på plass uten for Elvis Kafé & Pub i går.