Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke dumt å låne penger nå

Norske kunder trenger ikke frykte Islandsk kollaps.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Sjefsøkonom i DNB, Øystein Dørum, var ikke sjokkert over statsbudsjettet som ble fremlagt i dag.

- Man har ikke falt for fristelsen for å åpne pengesekken fullstendig, sier Dørum til Dagbladet.no i kveld.

Statsbudsjettet ble satt på plass før den pågående finanskrisen slo til for fullt. Dørum tror det kan vise seg problematisk, men velger å ikke spekulere i hvorvidt regjeringen vil legge nødvendige konvensjoner til på statsbudsjettet.

- Budsjettet ble ferdig rundt sommertider. Mye var lagt ferdig allerede før sommeren og punktum ble satt allerede for tre-fire uker siden, sier Dørum.

- Vi tror Finanskrisen vil finne en løsning og dra ned risikopåslagene i pengemarkedet. Lånerentene vil mer sanssynligvis være lavere om noen år enn de er nå.

Islandsk kollaps

Dørum tror ikke norske kunder i Islandske banker har grunn til å bekymre seg for bankkollapsen saga-øya har blitt rammet av ettersom norsk innskuddsgaranti beskytter kundene.

- De islandske bankene som har norske datterselskaper er i sin helhet beskyttet av den norske innskuddsgarantien.

image: - Ikke dumt å låne penger nå

- Islandske bankene som har filialer i Norge får Islandsk innskuddsgaranti på rundt 250 000 og 1, 75 millioner fra Norsk innskudsgaranti, sier Dørum til Dagbladet.no.

Les hele innskuddsgarantien HER.

- Ikke dumt å låne penger

Dørum tror ikke det er risikabelt å låne penger, men sjefsøkonomen presiserer at det er viktig å velge sine investeringer med omhu.

- Det er ikke galt å gå i banken og låne penger nå, men hver og en må se seg selv i speilet - for renten kan bli enda noe høyere, sier Dørum til Dagbladet.no.

- Hvis en har sett seg ut en bolig man ønsker og syns den har en fornuftig pris så kan man gå til banken og be om lån.

Større arbeidsledighet

Øystein Dørum varsler større arbeidsledighet enn det Kristin Halvorsen og regjeringen har varslet, men han tror ikke folk skal gå rundt og være redde for sine arbeidsplasser.

- Vi mener at folk skal være forberedt på at jobbveksten kan bli enda svakere enn det regjeringen regner med og at ledigheten kan stige enda mer, sier Dørum.

- En del folk vil miste jobben. Spesielt bygg og annleggsbransjen, eiendomsbransjen, men vi skal ikke male fanden på veggen og si at alle vil miste jobben. De fleste vil beholde jobben, sier Dørum.

Han advarer likevel:

- Finanskrisen kan komme til Norge, sier han til Dagbladet.no

Selv om flere økonomer og analytikere betegner statsbudsjettet som ekspansivt, tror ikke Dørum Norges Bank vil endre renten etter å ha lest budsjettet.

- Jeg tror renta går ned, men ikke på grunn av statsbudsjettet, men av andre forhold rundt oss, sier Dørum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!