I TÅKA: Shanghais tre høyeste skysprapere avbildet med nesten alle lys avslått under Earth Hour. Ekspreter mener prisen for å stanse dramatiske klimaendringer er overkommelig, og at det vil være rom for fattige land å vokse økonomisk. Foto: Carlos Barria/ Reuters / NTB Scanpix
I TÅKA: Shanghais tre høyeste skysprapere avbildet med nesten alle lys avslått under Earth Hour. Ekspreter mener prisen for å stanse dramatiske klimaendringer er overkommelig, og at det vil være rom for fattige land å vokse økonomisk. Foto: Carlos Barria/ Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Ikke dyrt å unngå klimakatastrofe

Ekspert avdramatiserer hvor mye som må til for å unngå en dramatisk endring av klimaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs klimapanel la i dag fram en fersk rapport om hva som kan gjøres for å redusere utslippene av klimagasser og dermed bremse den globale oppvarmingen.

De 1250 ekspertene bak rapporten sier at det vil kreve omfattende endringer for å stanse en dramatisk endring av klimaet.
Men det behøver ikke bli så dyrt, og vi behøver ikke gå tilbake til steinalderen, mener ekspertene.

- Det er faktisk overkommelig å gjøre det, og folk behøver ikke ofre sine ambisjoner om en bedre levestandard, sier professor Jim Skea, energiekspert ved Imperial College London, og medlem av FNs klimapanel, til avisa The Guardian.

0,06 prosent
Klimapanelet anslår at en klar dreining vekk kull, olje og gass til såkalt fornybar energi, og en reduksjon i all energien som i dag blir sløst vekk, ikke vil koste mer enn at det kuttes 0,06 prosentpoeng av forventet årlig økonomisk vekst på 1,3 til 3 prosent.

Eller i klartekst: Et lønnsoppgjør der du skulle fått 10 000 vil i stedet bli på ca. 9 500 kroner.

- Det er ikke snakk om å ta på striskjorta, og det er rom for fattige land til å vokse, sier Skea til The Guardian.

Ja til atomkraft Ekspertene mener kutt i energisløsing og energikilder som vind, sol og vannkraft er best. Rapporten åpner også for atomkraft som et «modent» alternativ til kull, olje og gass, men advarer mot problemer med sikkerhet, finansiering og det farlige avfallet.

Såkalt karbonfangst, der CO2-utslippene lagres , har det vært mye debatt om i Norge. Klimapanelet peker på at dette er relativt uprøvd teknologi, og at det kan være dyrt.

Biodrivstoff i biler får også passet delvis påskrevet. Slik drivstoff kan ifølge klimapanelet spille «en viktig rolle» for å bremse utslippene, men har uløste problemer knyttet til matpriser og skader på naturen.

Når ikke målet Ekspertene sier at med dagens målsetninger vil det ikke være mulig å nå det såkalte togradersmålet. Klimapanelet mener at det i verste fall må utvikles teknologi for å rett og slett fjerne CO2 fra atmosfæren.

- Ikke dyrt å unngå klimakatastrofe

Dette kan gjøres ved å brenne planter og trær, som har tatt opp karbon fra atmosfæren, og så lagre CO2-utslippene fra forbrenningen.

Men, det er ikke sikkert slik teknologi kan utvikles, og den kan medføre nye utfordringer, sier ekspertene.
- Vi kan ikke gamble med å vente og satse på at fremtidige, teknologiske mirakler skal oppstå og redde oss, sier FNs klimasjef Christina Figueres i en uttalelse.

- Ikke risikofritt Professor Andrew Watson ved Universitetet i Exeter sier til The Guardian at det ikke er uten risiko å gjøre de endringene klimarapporten anbefaler for å minske utslippene fra olje, kull og gass.
- Men risikoen er enda større hvis vi ikke gjør noen ting og vi utelukkende satser på takle klimaendringene og tilpasse oss.