Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke egen utvisning de demonstrerer mot

Advokat om forholdene på asylinternatet på Trandum.

 FULL ALARM:  Store politistyrker og ambulanser rykket ut til asylinternatet på Trandum søndag kveld. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET.
FULL ALARM: Store politistyrker og ambulanser rykket ut til asylinternatet på Trandum søndag kveld. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frustrasjon over forholdene på Trandum asylinternat er bakgrunnen for bråket søndag kveld, der omlag 60 av de innsatte deltok.

Advokat Zulifqar Munir har elleve klienter på Trandum. Han sier flere av dem sitter på isolat på grunn av bråket som førte til at både politi og brannvesen rykket ut søndag kveld.

- De demonstrerer ikke mot sin egen sak om at de skal bli utvist. De demonstrerer mot behandlingen de får, at de føler de blir behandlet som mindreverdige mennesker, sier han til NTB.

Romerike politidistrikt opplyser til NTB at åtte innsatte ble innbrakt etter opptøyene, men viser til Politiets utlendingsenhet (PU) for ytterligere detaljer.

PU har ikke svart på NTBs gjentatte henvendelser, det har heller ikke politiets utlendingsinternat på Trandum.

Trandum tilbakeviser kritikk
På sine nettsider tilbakeviser Politiets utlendingsenhet kritikken om internatet, som de beskriver som et «moderne og tilpasset internat».

Flere av dem som oppholder seg lenge på internatet har ikke oppgitt riktig identitet til norske myndigheter, og sitter derfor selv på løsningen i sin egen sak, skriver PU.

— Mat og helsetilbudet på Trandum er godt innenfor hva som er forsvarlig og humant. Vi har også et aktivitetstilbud for dem som sitter her i mer enn 14 dager. Dette stedet driftes etter samme lest som et fengsel, selv om det ikke er et fengsel, sier leder for internatet, politiinspektør Ståle Sørmo, til Aftenposten.
Kuttskader
PU opplyser at to av avdelingene for enslige menn foreløpig er ute av drift. Det har ikke kommet melding om noen skader blant ansatte eller innsatte, utover kuttskader, ifølge PU.

Trandum ble i 2010 stengt av Arbeidstilsynet og Europarådets torturkomité refset forholdene med overfylte celler, dårlig mat og utstrakt maktbruk i form av sikkerhetsceller.

I 2012 brukte regjeringen rundt 120 millioner på nybygg og bedre standard på Trandum etter flere år med uro og bråk.

(NTB).

Hele Norges coronakart