Ikke ei flaske rusbrus i hyllene

Hvis du torsdag tenkte du skulle handle inn noen flasker med rusbrus i dagligvarebutikken, gikk du nok tomhendt hjem igjen. Det kan ta dager eller uker før rusbrusen blir å få kjøpt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 1. januar er det tillatt å selge rusbrus, leskedrikker, ferdigblandede drinker på flaske og cider med opp til 4,74 prosent alkohol i dagligvareforretningene. Men grundig forberedelse av rusbrussalget innenfor dagligvarekjedene samt en viss distribusjonstid er årsaken til at det ikke fantes en eneste flaske med rusbrus i de butikkene NTB var innom i hovedstaden torsdag.

Tomme hyller

- Nei, vi har ikke rusbrus, og det vil ta en tid før vi får det også, sier trainee Lars Erik Paulsen i Meny-butikken i Vika i Oslo.

Noen stor etterspørsel første tillatte salgsdag hadde de heller ikke hatt.

I butikkhyllene på ICA på Aker Brygge var det juleøl som tok opp hyllemeterne, ingen typer rusbrus. Det samme var situasjonen i en Joker-forretning og på Rema.

Må forberede

Hakon Gruppen, som består av dagligvarekjedene Rimi, Ica, Maxi og ICA Sparmat, opplyser at de før de starter salget av rusbrus vil ha en gjennomgang med de ansatte slik at alle skal kjenne regelverket ved salg av rusbrus.

I en pressemelding skriver selskapet at rusbrusen skal selges i samme avdeling som øl, og bare i de forretninger som har fått intern godkjennelse av salget. Salget skjer først fra 6. januar.

Konsernansvarlig for informasjon, Per Roskifte i NorgesGruppen, som består av kjedene Meny, Kiwi, Spar, Ultra, Nærmat og Joker, sier til NTB at de ikke stresser med å få den nye varen i butikkene.

- Det tar nok noen dager, kanskje opptil en uke, før produktene er å oppdrive, sier han.

Han tror heller ikke at rusbrusen vil bli en enorm salgssuksess med det første.

- Vi regner også med at denne varen blir mest populær i urbane strøk, markedet er mindre i lokale strøk.sier Roskifte.

Rema 1000 har tidligere varslet at de først vil starte salget av rusbrus om vel en uke.

Lite utkjøring

Ringnes er ett av bryggeriene som distribuerer rusbrus til dagligvarekjedene. De har ennå ikke sett noe særlig resultat av at det er blitt tillatt med salg av rusbrus i butikken.

- Vi distribuerer våre rusbrusprodukter sammen med øl og mineralvann., og det vil ikke bli noe særlig distribusjon av rusbrus før 6. januar etter avtale med dagligvarekjedene, opplyser informasjonssjef Anne Marit Schiong i Ringnes til NTB.

Håndheve strengt

Sosialminister Ingjerd Schou sier til NTB at hun har oppfordret kommunene til å intensivere kontrollene og håndheve regelverket strengt i forbindelse med salget av rusbrus.

- Det er viktig å overholde aldersgrensen og ta i bruk de virkemidlene som finnes. Blant annet at dagligvarekjedene kan miste salgsbevillingen hvis de bryter reglene, sier Schou.

De dagligvarekonsernene NTB har vært i kontakt med, viser alle til at opplæring av ansatte for å håndheve aldersgrensen ved salg av rusbrus er det de legger mest vekt på i forberedelsesfasen av rusbrussalget.

Informasjonsmateriell om regelverk for salg og merking av rusbrus distribueres både innad til de ansatte i dagligvarekjedene og til forbrukerne.I tillegg vil det bli god merking i butikkene for å unngå at kunder tar feil av rusbrus og ordinær brus.

Det er en dom i EFTA-domstolen som er bakgrunnen for rusbrussalget i butikkene. EFTA-domstolen ga i en dom 15. mars i fjor regjeringen valget mellom å flytte ølsalget til Vinmonopolet eller godta rusbrus og svakvin i dagligvarebutikkene. Regjeringen valgte rusbrus i butikkene.

(NTB-Gøril Huse)