ENIGE: Seks av Stortingets åtte partier presenterte enigheten om å ta imot flere syriske flyktninger og hjelpe flere i nærområdene. Frp og SV brøt forhandlingene. Fra venstre Ola Elvestuen (V) (f.v.), Knut Arild Hareide (KrF), Trond Helleland (H), Jonas Gahr Støre (Ap), Marit Arnstad (Sp) og Rasmus Hansson (MDG) .
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ENIGE: Seks av Stortingets åtte partier presenterte enigheten om å ta imot flere syriske flyktninger og hjelpe flere i nærområdene. Frp og SV brøt forhandlingene. Fra venstre Ola Elvestuen (V) (f.v.), Knut Arild Hareide (KrF), Trond Helleland (H), Jonas Gahr Støre (Ap), Marit Arnstad (Sp) og Rasmus Hansson (MDG) . Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

- Ikke en avtale som bør skremme Frp

Frp åpnet for å ta imot 6000 flyktninger. Resultatet ble 8000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De seks partiene som er enige om å ta imot 8000 syriske flyktninger over tre år, samt å styrke innsatsen i nærområdene, er enige om å omdisponere budsjettmidler i år.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland mener det ikke er å anse som brudd på budsjettavtalen regjeringspartiene har med Venstre og KrF.

Moderat og realistisk Helleland er på vegne av det største regjeringen fornøyd med en «moderat og realistisk økning» av mottaket av flyktninger til Norge.

Mottaket av 500 flere flyktninger i år i forhold til avtalen med KrF og Venstre er beregnet å koste 90 millioner på årets budsjett. Dekningen er sikret gjennom omdisponering av budsjettmidler.

- Det er enighet om å dekke inn hver krone. Vi har skaffet inndekning fra flere departementer, uavhengig av partifarge, som vil bli behandlet i forbindelse med budsjettet, sier Helleland.

Frp kan støtte Han tror Frp kan være med på store deler av flyktningeavtalen når den kommer til behandling i Stortinget.

- Vi har alle hatt et ønske om å hjelpe, men vi mente 10 000 var for ambisiøst, hvis flyktningene skal integreres på en ordentlig måte.
Økningen er kraftig, men moderat i forhold til kravet om 10 000.

Frp har vært med i forhandlingene lenge og er kjent med argumentene. De mente de ikke kunne gå ut over 2120 per år, som er dagens tall for kvoteflyktninger.

- Bør ikke skremme Men 2000 per år over tre år ville blitt 6000 flyktninger. Så økningen fra 6000 til 8000 er ikke voldsom. Jeg mener det er en moderat økning. Frp er naturligvis velkommen til å støtte deler av dette, som hjelp i nærområdene og bosetting i kommunene.

- Jeg har forståelse for at Frp ikke ønsker å øke tallet på kvoteflyktninger, men antallet endte på 8000 over tre år. Det kunne blitt 10 000 over to år, sier Helleland. Frp har åpnet for 6000 flyktninger over tre år, så jeg synes ikke dette er en avtale som bør skremme Frp, sier Helleland.