«Ikke en eneste bygning er hel. Det er som apokalypsen.»

Minst en fjerdedel av innbyggerne i den jordskjelvrammede byen Bam er omkommet. Nå kommer urovekkende meldinger fra distriktene rundt, som også er hardt rammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Luca Spoletini, talsmann for et italiensk redningsteam, besøkte i går byen Baravat noen få kilometer utenfor Bam. Byen har 20000 innbyggere.

- Det er ingen ting der. Ikke et eneste hus. Ikke en eneste bygning er hel. Det er som apokalypsen. Jeg har aldri sett noe liknende, sier Spoletini ifølge nyhetsbyrået AP.

Et utenlandsk redningsteam som var i Baravat i går, gravde fram ti omkomne, men ingen overlevende. Letingen etter overlevende i den lille byen fortsatte i natt.

Utilgjengelig område

Det er flere store byer og landsbyer i området der skjelvet rammet. Veiforbindelsen til flere av dem har vært brutt, og det har bare vært mulig å komme fram med helikopter. Hittil har mesteparten av redningsarbeidet vært konsentrert om byen Bam.

I går kveld var det bekreftet at 15000 døde var gravlagt, men en regjeringstalsmann sa at tallet var 20000. Man regner med minst 22000 døde. Inntil i går kveld var 11 500 skadde innlagt på sykehus i forskjellige deler av Iran.

- Ifølge iranske Røde Halvmåne ble det funnet 130 døde søndag, og alt tyder på at de alle har dødd momentant, sier Knut Kaspersen som for tida er Det internasjonale Røde Kors-forbundets representant i Iran.

Redningsfolk ga opp

Det iranske Røde Halvmåne, søsterorganisasjonen til Røde Kors, regner muligheten for å finne flere overlevende som forsvinnende liten. Redningsteam fortsatte letingen etter overlevende i hele går, men et sveitsisk team var det første som ga opp og reiste hjem i går ettermiddag.

- Vi gjør det med tungt hjerte, men vi gir folk falske håp ved å fortsette, sa lederen for det sveitsiske teamet, Roland Schlachter, til en sveitsisk avis.

Sveitserne var de første utenlandske redningsarbeiderne som kom til Bam etter jordskjelvet.

- 90 prosent av Bam var ødelagt. Folk ble knust, kvalt eller de frøs i hjel i ruinene av sine hus. Pårørende viste oss til steder de trodde deres kjære befant seg. Hundene våre viste oss hvor vi skulle lete, men dessverre fant vi bare omkomne, sa Schlachter.

Behov for hjelp

De fleste redningsteamene fortsetter likevel sin jobb i dag, og en del av dem jobbet også i hele natt.

Håpet om å finne overlevende blir mindre og mindre.

Selv om leteaksjonene nå trappes ned, er det likevel fortsatt stort behov for den norske gruppa og de andre redningsteamene som ankommet Bam i Iran, sier Jan Egeland, leder av FNs humanitære samordningsorganisasjon (OCHA), til Dagbladet. I løpet av helga landet det 45 fly fra utlandet i Iran med hjelpesendinger til de jordskjelvrammede.

Han bekrefter at iranske myndigheter i samarbeid med iransk Røde Halvmåne og de lokale redningsmyndighetene søndag formiddag ble enige om at det ikke var behov for flere internasjonale redningsmannskaper enn de 16 gruppene som allerede er i arbeid.

- Søkearbeidet fortsetter, men det viktige nå er at det ikke sendes flere «search and rescue-team ». Nå må behovene til de ti tusener av hjemløse og berørte kartlegges. Teamene som er kommet til Bam, har medisinsk utstyr som det er stort behov for. Det er titusenvis av sårede og hjemløse, så det vil være et stort behov for utstyret den norske gruppa har med, sier Egeland.

Behov for medisiner

- Det er behov for telt, store lagerhaller, medisiner, matlagingsutstyr og ovner. I tillegg trenger befolkningen ris, olje, mel og økonomisk bistand til gjenoppbygging. Den enorme katastrofen kommer til å kreve arbeid i årevis, sier Egeland.

FN-organisasjonen OCHA har opprettet hjelpesentre i Teheran, Kerman og Bam. Iranske Røde Halvmåne har satt opp 30000 felttelt i Bam, men de er ikke spesielt egnet i kulda. Det arbeidesmed å skaffe tykkere telt.

NATTLIGE SØK: Letearbeidene etter mulige overlevende og døde i den lille byen Baravat et stykke unna Bam ble først stanset, men så gjenopptatt, og skulle fortsette utover i hele natt.