Ikke en eneste prostituert på Karl Johan i går kveld

Nigerianske sex-selgere skremt bort fra Oslo sentrum. - Kan bety at politiet har rett, sier Liv Jessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips om kriminalitet knyttet til prostitusjon i Oslo? Send mms/sms til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00. (Direkte til journalist: 412 15 090)

(Dagbladet.no): I 23-tida i går kveld foregikk ikke synlig sex-salg verken i Karl Johans gate, i Skippergata eller noen av de andre områdene i Oslo sentrum der nigerianske prostituerte fram til onsdag satte sitt preg på bybildet.

Det er på ingen måte dagligdags i en by der menn i alle aldre de siste fire åra har fått slengt sextilbud etter seg, foran seg og fra siden fra mange titalls prostituerte bare i løpet av en tur gjennom paradegata på kveldstid.

Først i 00.30-tida natt til idag beveget noen få prostituerte som trolig var nigerianske seg  nederst i Karl Johans gate, men de er langt færre og mindre pågående enn tidligere. Sex-salget startet også mye senere enn før.

- Kanskje mer organisert enn antatt

Årsaken til det plutselige forsvinningsnummeret er etter alt å dømme politiets svært omfattende «Operasjon Benin», der rundt hundre politifolk tirsdag og onsdag slo til mot omlag tjue adresser i Oslo og pågrep hele 76 personer med tilknytning til det nigerianske prostitusjonsmiljøet.

Noen av kvinnene ble torsdag besluttet varetektsfengslet i Oslo tingrett, men det er uansett et mindretall av de prostituerte som er rammet direkte av politiaksjonen.

- Det at nesten ingen av de nigerianske kvinnene er ute nå kan tyde på at politiet har rett i at det er stor grad av kriminalitet i dette miljøet. Hvis ikke ville jo ikke de som er på frifot hatt noe å frykte ved å være på gata i kveld, sier leder Liv Jessen ved PRO-senteret til Dagbladet.no.

TOMT: Før politiets aksjon på tirsdag og onsdag var det umulig å passere dette krysset uten å nærmest bli overfalt av nigerianske prostituerte. I kveld var det ingen å se. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
TOMT: Før politiets aksjon på tirsdag og onsdag var det umulig å passere dette krysset uten å nærmest bli overfalt av nigerianske prostituerte. I kveld var det ingen å se. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Hun understreker at hun ikke selv har hatt kontakt med noen av de gateprostituerte i Oslo etter politiaksjonen.

- Hvis denne delen av prostitusjonen ikke er så fragmentert som det kanskje har virket, men mer organisert, har jo politiet satt en standard med denne aksjonen. Men foreløpig blir dette bare spekulasjoner, sier prostitusjonseksperten.

- Ikke nigeriansk

Selv om det nå er uvanlig rolig i «horestrøket», er ikke aktiviteten helt fraværende, og flere prostiterte av andre nasjonaliteter har ikke latt seg skremme nevneverdig av politiets anslag.

Da Dagbladet.no trålet sentrumsgatene, hold to antatte prostituerte til i et portrom, mens en annen lettkledd kvinne med østeuropeisk utseende i rundt en halvtime sto på gata like ved en av byens brune puber i et mindre trafikkert område.


Den eneste kvinnen med afrikansk utseende som henvendte seg til forbipasserende biler og menn, oppgir at hun ikke er fra Nigeria.

- Jeg er fra Sør-Afrika, sier hun.

Kvinnen, som sto i et lyskryss der det tidligere har oppholdt seg flere grupper med mørkhudede prostituerte, sier hun ikke vet hvor det har blitt av nigerianerne, og forteller at hun ikke har sett noen av dem hele kvelden.

Ikke en eneste prostituert på Karl Johan i går kveld

- Kommer tilbake

Politiet er ikke sikre på at den nye situasjonen vil vedvare, men tror uansett «Operasjon Benin» vil ha en positiv effekt for mange av de berørte prostituerte.

- Jeg er såpass realistisk at jeg tror mange av kvinnene som ble pågrepet kommer tilbake på gata, men framover vil de, om ikke annet, trolig beholde mer av pengene de tjener selv, uttalte seksjonssjef Øyvind Nordgaren ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no i går.

For det var ikke de prostituerte kvinnene politiet primært var på jakt etter i storaksjonen. 10 nigerianere er siktet for menneskehandel, og tre av dem er siktet for grov menneskehandel der tvang og trusler overfor unge prostituerte er en del av bildet.

Onsdag skrev Dagbladet.no om en annen del av virksomheten, der millioner av kroner har blitt sendt til utlandet som euro eller dollar ved bruk av to bestemte banker i Oslo. Sju nigerianske kvinner er siktet for heleri etter befatning med disse pengene, som skal stamme fra prostitusjon.

En siste person er siktet etter hallikparagrafen, mens flere titalls andre kvinner er i trøbbel med politiet på grunn av forfalsket eller manglende dokumentasjon på oppholdstillatelse. Disse vil bli forsøkt overtalt til å vitne mot kriminelle nigerianere i bytte mot å få bli i Norge.

Les mer om «Operasjon Benin» i dagens utgave av Dagbladet.

<B>TOMT:</B> I de nedre delene av Karl Johan var det ingen prostituerte i 23-tida. Litt seinere på natta dukket noen få opp, men situasjonen var helt annerledes for to dager siden.
<B>ENSOM:</B> Denne kvinnen, en av de svært få prostituerte som var å se i kveld, opplyser til Dagbladet.no at hun er fra Sør-Afrika.