- Ikke en forløper til rekordasteroiden

Russland-meteoren hadde «feil» retning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteoren som knuste ruter og skadet 400 mennesker i den russiske byen Tsjeljabinsk var ingen forløper til asteroiden DA14 som passerer svært nær jorda senere i kveld, ifølge NASA og ESA.

Beregninger av banen gjør at de med høy grad av sikkerhet kan si at disse to sjeldne begivenhetene tilfeldigvis fant sted på én og samme dag.

DA14 kommer til å bevege seg over nattehimmelen fra sør mot nord. Russland-meteoren gikk fra øst mot sør.

Professor emeritus Kaare Aksnes ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo sier at nøye målinger må til for å være helt sikker.

- Dette kan tyde på at de ikke har felles opphav. Dersom de har samme opphav, vil du forvente at de går i samme retning, sier professor Kaare Aksnes ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo, en nestor innen baneberegning av objekter i solsystemet.

- GÅR IKKE I SAMME RETNING: Forskjellen i bevegelsesretning svekker muligheten for at Russland-meteoren var en såkalt forløper til asteroiden DA14 som passerer senere i dag, sier professor emeritus Kaare Aksnes ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitet i Oslo.
- GÅR IKKE I SAMME RETNING: Forskjellen i bevegelsesretning svekker muligheten for at Russland-meteoren var en såkalt forløper til asteroiden DA14 som passerer senere i dag, sier professor emeritus Kaare Aksnes ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitet i Oslo. Vis mer

Selv om meteoren hadde en annen bane, kan den bli påvirket av jordatmosfæren.

- Banen kan avbøyes når det entrer atmosfæren, og jo mindre fragmentet er, desto mer avbøyes det. Det må mange observasjoner og mye data til for å være sikker, sier han.

Les også: Her er alt du trenger å vite om DA14

Foreløpige anslag på størrelsen til meteoren, som antakelig besto av stein og ikke jern, varierer fra «en vaskemaskin» til «en bil». Asteroiden DA14, som passerer 28 500 kilometer over jordoverflaten i kveld, har en diameter på rundt 50 meter.

Flere astronomer går ut med at de ikke tror de to hendelsene har en sammenheng. «Det er rene tilfeldigheter», sier astronom Jim Todd ved Planetariumet i Portland til avisa beachconnection.net, og henviser til nettopp de ulike himmelretningene.

- Jeg tror ikke de har noe med hverandre å gjøre. For det første skjedde dette 16 timer før DA14 passerer. Med en hastighet på åtte kilometer i sekundet, var denne en halv million kilometer unna DA14. Det gir den en helt annen omløpsbane, skriver astronom Phil Plait på bloggen Bad Astronomy.

En rekke videoopptak fra stedet viser meteorens ferd gjennom atmosfæren. På et tidspunkt lyser den omtrent like sterkt som sola, etterfulgt av lyden av en kraftig eksplosjon og knust glass.

- Dersom skadeomfanget på bakken blir verifisert, antyder at objektet hadde en størrelse på flere meter før det traff atmosfæren. Den gikk deretter i oppløsning og eksploderte på grunn av ulik oppvarming på forsiden og baksiden, sier Donald Yeomans ved NASAs program for såkalte jordnære objekter til AP.

Landets innenriksminister sier at 400 personer ble skadd som følge av hendelsen. Det er ikke meldt om dødsfall eller at noen ble truffet av meteoritter; det dreier seg i all hovedsak om skader som følge av at vinduer ble blåst ut da den brøt lydmuren.

- Vi har fått mange henvendelser om kutt og blåmerker, sier Igor Murog ved de regionale myndighetene til nyhetsbyrået Interfax.

- Den har gått over byen, den har ikke ramlet ned i den. Det ble skapt en voldsom friksjon da meteoritten brøt lydmuren og traff atmosfæren. Det utløser et veldig kraftig smell, som slår ut vinduer.  Det er det som har skapt kaoset i Russland nå, sier meteorittekspert Morten Bilet til Dagbladet.

Hendelsen førte blant annet til at et 600 kvadratmeter stort tak på en sinkfabrikk kollapset. Det er ikke klart om det skyldes fragmenter som nådde ned til bakken.

Noen meteoritter skal ha truffet bakken ved byen Cherbakul, sier lokale myndigheter til nyhetsbyrået Itar-Tass.om.

Asteroiden DA14 er for øvrig på sitt nærmeste i kveld klokka 20.25, norsk tid. Den kommer til å være lyssvak og bare mulig å se med kikkert eller teleskop. Det er ingen fare for at den treffer jorda.

TID OG STED: Asteroiden 2012 passerer i kveld innenfor omløpsbanen til mange satellitter. Det er ingen muligheter for at den treffer jorda. Grafikk: NASA/DAGBLADET
TID OG STED: Asteroiden 2012 passerer i kveld innenfor omløpsbanen til mange satellitter. Det er ingen muligheter for at den treffer jorda. Grafikk: NASA/DAGBLADET Vis mer