Nakstad om påskeferien:

- Ikke en god idé

Påska er rett rundt hjørnet, men hvilke råd som gjelder har skapt forvirring. - En sosial påske, det bør man ikke ha denne påsken. Det er hovedrådet, forklarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

PÅSKEKAOS: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvilke råd som gjelder i påska. Foto: Vidar Ruud / NTB. Video: Dagbladet. Vis mer
Publisert

- Er du fra områder som har forhøya tiltak nå, skal du ikke dra på besøk til familie andre steder i landet og ikke dra for å bo på hotell andre steder i landet, sa helseminister Bent Høie på NRKs Nyhetsmorgen torsdag.

- Det betyr at om du er fra for eksempel Oslo eller Viken, men opprinnelig er fra Bergen, skal du ikke dra hjem og bo med foreldre eller svigerforeldre, la han til.

Forskjellige råd og regler har skapt forvirring, og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kommer med en oppklaring på hva som gjelder og hva man kan og ikke bør gjøre.

- Det Bent Høie har sagt i dag er at om du kommer fra et område med mye smitte, så er det ikke en god idé å reise og besøke familie og slekt. Men det å begrense hvor mange du er sammen med, det er et generelt råd for hele landet. Det bør vi tenke på også før påska, sier Nakstad til Dagbladet.

- Det man bør gjøre, er å være sammen med dem man vanligvis er sammen med. Det gjelder om man er hjemme, på jobb, eller på ei hytte.

FORSTÅR FORVIRRINGEN: - Det er veldig forståelig. Ting endrer seg hele tida. Men grunnen til at det er hyppige endringer, er fordi situasjonen endrer seg hele tida, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FORSTÅR FORVIRRINGEN: - Det er veldig forståelig. Ting endrer seg hele tida. Men grunnen til at det er hyppige endringer, er fordi situasjonen endrer seg hele tida, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- En påske uten besøk

Han forklarer at den økende smitten, og utbruddene flere steder i landet, gjør at rådene endrer seg, og kan endre seg ytterligere raskt.

- Nå som vi ser økende smitte i stadig flere regioner, seinest på Haugalandet, er det et godt råd å begrense reiser til slekt og venner som bor andre steder. Vi er enige med helseministeren i det, sier Nakstad og legger til:

- Slik situasjonen har utviklet seg de siste dagene bør man innstille seg på en påske uten besøk og sammenkomster, uansett hvor man befinner seg.

Dette er hytte-reglene

Det er fortsatt lov å dra på hytta, men også her gjelder rådet om at man ikke skal være sammen med noen andre enn dem man vanligvis er sammen med.

- Planlegger man å reise på hytta for å møte familie og slekt der, er det ikke noe man bør gjøre. Man bør reise med dem man eller bor sammen med. Det samme gjelder om man har hjemmepåske. Hele poenget er å ikke oppsøke mange andre mennesker, enten det er slekt eller venner andre steder, men være sammen med de man vanligvis er sammen med og begrense annen kontakt og dette gjelder som et råd i hele Norge.

- Hvis du følger rådene som gjelder nå, som er å handle før du drar, ha minst mulig kontakt med andre på reisen, unngår kollektivtransport, reiser i egen bil, og ikke inviterer andre på hytta - ikke er sosial og blander deg med mennesker du normalt ikke er sammen med - vil det sikre at det ikke er spesielt økt risiko med å dra på hytta i påsken.

- Den enkelte må vurdere

- Sier regjeringen at studenter ikke skal reise hjem i påska, og hva med dem som har satt seg i karantene for å kunne reise hjem?

- Dette er jo ting som den enkelte må vurdere, og når det er råd er det en grunn til at det er råd og ikke absolutte påbud. Hvis du er en student og moren og faren din bor et annet sted, er de en del av din familie. Selv om du ikke ser dem hver eneste dag i studietida. Men det gjelder det samme da, at om du velger å reise til en eller begge foreldrene dine, så bør du ikke blande deg med andre mennesker. Ikke reise på fester eller oppsøke andre på hjemstedet ditt.

- Det å bruke påska og være hyggelig og sosial, det bør man ikke gjøre denne påsken. Det er hovedrådet, og så må den enkelte vurdere hvordan man kan ha en påske på en smittevernforsvarlig måte. Den enkelte vet veldig godt hvordan man kan tilpasse det, tror jeg, avslutter Nakstad.

Kan bli forbudt

Nakstad sier han tror de aller fleste vil følge påskens råd og anbefalinger, men advarer om at rådene kan forskriftsfestes, dersom etterlevelsen blir dårlig.

- Det tror jeg man må huske på nå også, at disse rådene gis og fungerer godt så lenge man etterlever dem. Om etterlevelsen ikke blir god kan det hende politiske myndigheter går inn å forskriftsfester det og gjøre det forbudt. Det kan bli en konsekvens av det. Vi ønsker frihet og fleksibilitet, men vi ønsker å følge råd, og om alle gjør det, trenger vi ikke sterkere lovhjemler eller forskrifter for det, understreker han.

Han oppsummerer påskens råd slik:

1. Ha så lite kontakt med andre mennesker, som du vanligvis ikke har kontakt med, enten det er hverdag eller ferie.

2. Når det gjelder påsken, så bør du begrense hvor mange du møter innendørs.

3. Kommer du fra områder med mye smitte, bør du ikke besøke slekt og venner, fordi da kan du bringe smitte videre.

4. Velger du å reise på en hytta, bør du bare reise med dem du vanligvis bor sammen med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer