Ikke en krone til distriktene

KRISTIANSAND (Dagbladet): Det er knyttet store forventninger til kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad når hun i dag presenterer regjeringens plan for å snu flyttestrømmen fra distriktene. Men Haarstad har ingen penger å tilby, verken til kommunene eller distriktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sp-statsråden ble avspist med smuler da statsbudsjettet ble vedtatt i fjor høst, og lovet høylytt å komme sterkere igjen. Men i den distriktspolitiske redegjørelsen hun presenterer i dag, ligger det ingen løfter om flere kroner.

- Det vil ikke bli noen friske penger i år. Det blir heller ikke lovet mer neste år enn det er tatt høyde for i budsjettet for 1999, sier Queseth Haarstad til Dagbladet.
Det vil neppe bli mye. For på regjeringens budsjettkonferanse på Halvorsbøle tidligere i år var finansminister Gudmund Restad flittig ute med sparekniven.

Optimist

I stedet inneholder redegjørelsen forslag som skal friste ungdom og kvinner tilbake til landsbygda. Blant de viktigste tiltakene er:

  • Etablering av 20 såkalte næringshager med arbeidsplasser til ungdom med høy utdanning.
  • Flere studieplasser ved regionale høgskoler.
  • Spesielle kulturtiltak for kvinner i distriktene.

Likevel var kommunalminister Queseth Haarstad struttende av optimisme da hun deltok på den distriktspolitiske konferansen til Kommunenes Sentralforbund i Kristiansand tirsdag. Distriktspolitikk er igjen på dagsordenen, mener hun:

- Jeg har ikke sett så mye offentlig oppmerksomhet om distriktspolitikken som etter at Voksenås-erklæringen ble lagt fram. Det er gledelig å se at media er opptatt av problemene.

- Ikke for passiv

Kommunalministeren avviser at sentrumsregjeringen har vært for passiv, eller har hatt for store forventninger om å bremse opp og snu flukten fra distriktene, en flukt som er større en noensinne.
Nøkkelen i regjeringens plan for å snu flyttestrømmen er å tilby arbeid i distriktene til ungdom med høyere utdanning.

PENGELENS OPTIMIST: Kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad redegjør i dag for regjeringens distriktspolitikk. Hun er optimist på distriktenes vegne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer