Ikke en krone til distriktene

KRISTIANSAND (Dagbladet): Det er knyttet store forventninger til kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad når hun i dag presenterer regjeringens plan for å snu flyttestrømmen fra distriktene. Men Haarstad har ingen penger å tilby, verken til kommunene eller distriktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sp-statsråden ble avspist med smuler da statsbudsjettet ble vedtatt i fjor høst, og lovet høylytt å komme sterkere igjen. Men i den distriktspolitiske redegjørelsen hun presenterer i dag, ligger det ingen løfter om flere kroner.

- Det vil ikke bli noen friske penger i år. Det blir heller ikke lovet mer neste år enn det er tatt høyde for i budsjettet for 1999, sier Queseth Haarstad til Dagbladet.
Det vil neppe bli mye. For på regjeringens budsjettkonferanse på Halvorsbøle tidligere i år var finansminister Gudmund Restad flittig ute med sparekniven.

Optimist

I stedet inneholder redegjørelsen forslag som skal friste ungdom og kvinner tilbake til landsbygda. Blant de viktigste tiltakene er:

  • Etablering av 20 såkalte næringshager med arbeidsplasser til ungdom med høy utdanning.
  • Flere studieplasser ved regionale høgskoler.
  • Spesielle kulturtiltak for kvinner i distriktene.

Likevel var kommunalminister Queseth Haarstad struttende av optimisme da hun deltok på den distriktspolitiske konferansen til Kommunenes Sentralforbund i Kristiansand tirsdag. Distriktspolitikk er igjen på dagsordenen, mener hun:

- Jeg har ikke sett så mye offentlig oppmerksomhet om distriktspolitikken som etter at Voksenås-erklæringen ble lagt fram. Det er gledelig å se at media er opptatt av problemene.

- Ikke for passiv

Kommunalministeren avviser at sentrumsregjeringen har vært for passiv, eller har hatt for store forventninger om å bremse opp og snu flukten fra distriktene, en flukt som er større en noensinne.
Nøkkelen i regjeringens plan for å snu flyttestrømmen er å tilby arbeid i distriktene til ungdom med høyere utdanning.

PENGELENS OPTIMIST: Kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad redegjør i dag for regjeringens distriktspolitikk. Hun er optimist på distriktenes vegne.