Ikke en krone til gjengprosjektet

- Frykter for prosjektets eksistens, sier Oslo politiforening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Justisminister Knut Storberget sier han er glad for at Rasool-saken har kommet for retten. Men i statsbudsjettet er ikke gjengprosjektet viet en eneste krone.

Det betyr likevel ikke at justisminister Knut Storberget ikke ønsker å satse på gjengprosjektet, ifølge ham selv. 

- Jeg var selv med på å sette gjengprosjektet ut i livet. Jeg er glad de fulgte penga. Det har blant annet ført til en rettssaken som går i Oslo tingrett i disse dager. Jeg ønsker ikke å foregripe rettens gang, men jeg er glad saken er oppe, sier justisminister Knut Storberget til Dagbladet.no.

- Prosjektet har kommet ganske langt når de har en slik sak for retten, mener justisministeren.

Dagbladet.no følger rettssaken i Oslo tingrett.

- Budsjettet forsterker prosjektet

Storberget uttalte i 2006 at han ønsker å bli husket som «... ministeren som avskaffet de kriminelle gjengene.»

Hvorfor satser du ikke på prosjektet i ditt budsjett?

EN AV GJENGEN: Justisminister Knut Storberget sier han satser på gjengprosjektet selv om ikke noe av årets budsjettforslag er viet direkte til dem. Justisministeren sier til Dagbladet.no at han ønsker at politiet selv skal forvalte pengene der de selv mener det er hensiktsmessig. Men han ønsker at prosjektet skal fortsette med å produsere saker som Rasool-saken der de har fulgt penga. Storberget presiserer at han ikke ønsker å foregripe rettssakens gang. Foto: Lise Åserud/Scanpix
EN AV GJENGEN: Justisminister Knut Storberget sier han satser på gjengprosjektet selv om ikke noe av årets budsjettforslag er viet direkte til dem. Justisministeren sier til Dagbladet.no at han ønsker at politiet selv skal forvalte pengene der de selv mener det er hensiktsmessig. Men han ønsker at prosjektet skal fortsette med å produsere saker som Rasool-saken der de har fulgt penga. Storberget presiserer at han ikke ønsker å foregripe rettssakens gang. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer

- Det er ikke slik at det skal kuttes i prosjektet. Jeg mener budsjettet kan forsterke gjengprosjektet. Vi trenger blant annet flere folk, sier Storberget, som mener mye av midlene er opp til politidistriktene selv å fordele.

Han mener at å utdanne flere rekrutter fra Politihøgskolen betyr at det vil komme flere som kan være med å bekjempe kriminaliteten i framtida.

Storberget foreslår i sitt budsjett at det skal brukes 30 millioner kroner for å øke opptaket ved Politihøgskolen til 552 studenter i 2009.

Les hele Justis- og politidepartementets budsjettforslag her.

Han foreslår også å øke bevilgningen med 12 millioner kroner til politiets oppfølging av straffbare forhold som blir avdekket av skatteetaten og styrke politiet med tre etterforskningsteam på økonomisk kriminalitet.

- Frykter for prosjektets eksistens

Gjengprosjektet er et politiprosjekt som inkluderer flere politidistrikt rundt Oslo. Leder Sigve Bolstad i Oslo politiforening er ikke fornøyd med budsjettet i forhold til gjengprosjektet og dets videre eksistens.

- De ekstra midlene i budsjettet er i all hovedsak øremerka midler. Det er ikke satt av en eneste krone til prosjekt. Jeg setter derfor spørsmålstegn til om prosjektet i det hele tatt kan videreføres i 2009, sier Bolstad til Dagbladet.no.

Ikke en krone til gjengprosjektet

Heller ikke Politiets Fellesforbund mener budsjettet er godt nok for å rydde gjengene vekk fra gatene.

- Hovedstadens ekstreme utfordringer som gjengene blir ikke løst med dette budsjettet. I dag ser vi at etterforskere som kunne bekjempet gjengene på gata sitter som vakter i rettssaler eller transporterer dem til og fra varetekt, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund til Dagbladet.no.

Han uttrykte overfor Dagbladet.no i går at Storberget har sviktet totalt med sitt budsjett, og at Storberget vil bli husket som «kriminalomsorgministeren» i stedet for «ministeren som bekjempet gjengene», dersom han ikke får fortsette i statsrådstolen etter neste valg.

Selv om Storberget gjerne ønsker å bli husket som en minister innenfor begge deler av straffesakskjeden, har han ikke noe problemer med å bare bli husket som «kriminalomsorgsministeren», hvis det blir tilfellet.

Gjengmedlem med fagbrev

- Det er en tittel jeg i så fall kan være stolt av. Er det noe som er viktig er det å få til en riktig soning for disse menneskene, og at de får en god oppfølging når de en dag skal ut av fengsel, sier Storberget til Dagbladet.no.

Han viser blant annet til at det skal etableres et undervisningstilbud i alle norske fengsler.

- Det kan være viktig at et gjengmedlem får seg et fagbrev. Det kan få ham ut av miljøene, sier justisministeren.

- Gjengbekjempelse overalt

Mange av de tiltalte i Rasool-saken omtales av politiet som helt sentrale i B-gjengen. En kriminell gruppe som ifølge politiets oversikt har «vunnet gjengkrigen» i Oslo.

I disse dager sitter flere av de antatte lederne på tiltalebenken, mens mange andre går fri. Mange er unge i alder.

I et intervju med Dagbladet.no i går forklarte gjengforsker Inger Lise Lien at mens gamle fiender har skapt fred i Oslos underverden, så skaper slåssivrige ungutter som ønsker å vise muskler uro i gjengmiljøene.

Les også: - De yngre vil slåss og krige, de eldre vil tjene penger

Storberget mener at rekrutteringen til kriminelle miljøer ikke kan løses av politiet alene, men at en økt satsning på Konfliktrådet og såkalte stormøter kan bidra dersom unggjengkonfliktene oppstår.

- Gjengsatsning inngår i alle deler av politiets arbeid. Helt fra bekjempelse av hvitvasking til å finne løsninger i Konfliktrådet. I tillegg foreslår vi å opprette to nye politiposter i Oslo neste år. Det betyr at politiet er der det skjer og kan forhåpentligvis forhindre slike episoder, mener Storberget.

Les også: 40-50 politifolk følger gjengene døgnet rundt

FRYKTER FOR GJENGPROSJEKTET: Leder i Oslo politiforening, Sigve Bolstad.
- KUNNE VÆRT PÅ GATA: Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund er lei av etterforskere sitter som vakter i rettssaler eller transporterer fanger, når de heller kunne slått ned på kriminaliteten på gata.