- Ikke en millimeter trekker ned i bakken, det er fullt

Ny flomtopp i dag - og de 70 millimetrene kommer som varslet.

 OG VANNET STIGER:  Toppen av taket var det eneste synlige på denne hytta i går etter at Numedalslågen har breiet seg, her mellom Holmsfoss og Kjerrafoss. Jan Arne Kvent (fra venstre), Harry Johansen (begge fra Sande), Stian Thomassen (Porsgrunn) og Hilde Høyensahl (Ulefoss) studerer vannstanden i den flomdigre Lågen. Foto: Per Flåthe / Dagbladet.
OG VANNET STIGER: Toppen av taket var det eneste synlige på denne hytta i går etter at Numedalslågen har breiet seg, her mellom Holmsfoss og Kjerrafoss. Jan Arne Kvent (fra venstre), Harry Johansen (begge fra Sande), Stian Thomassen (Porsgrunn) og Hilde Høyensahl (Ulefoss) studerer vannstanden i den flomdigre Lågen. Foto: Per Flåthe / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kyststrøkene i Agder-fylkene har allerede fått det meste av kvoten fra ekstremværet Petras regnskyll i løpet av natta og morgentimene.

Målestasjonene på Kjevik i Kristiansand og Landvik i Grimstad viser 50 millimeter nedbør fra klokka 20 i går kveld til 08 torsdag.

Og det kommer mer. Nå bøtter det ned over hele Sørlandet og kystnære strøk på Østlandet helt til svenskegrensa.

Her kan du sjekke værutsiktene der du oppholder deg.

Og her er tekstvarselet fra yr.no for den våte torsdagen og de betydelig tørrere dagene framover.

- De siste oppdateringene på morgenen viser fortsatt at det vil komme mellom 50 og 70 millimeter i løpet av inneværende døgn i Agder-fylkene, Telemark og Vestfold og mellom 30 og 50 millimeter over resten av Østlandet sør for Lillehammer. Først utpå dagen vil det tette regnværet sette inn nord for Oslo, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til Dagbladet ved 09-tiden.

Lyn og torden
Utpå ettermiddagen vil Petra dra med seg lyn og torden i Hedmark og Oppland.

NVE skal oppdatere flomvarselet i formiddag etter å ha studert de siste tallene fra Meteorologisk institutt.

- Bildet er i hovedsak det samme som i går. Det går mot en ny flomtopp i Numedalslågen utpå dagen i dag, men der ser det ut til at situasjonen vil være under kontroll i løpet av ett døgn etter at regnværet har gitt seg, også rundt utløpet i Larvik, sier vakthavende hydrolog Erik Holmqvist i NVE til Dagbladet.

Høyeste siden 1980-tallet - minst
I Skiensvassdraget og Drammensvassdraget vil det ta minst et døgn lengre før fagfolkene tør spå aty situasjonen er tilnærmet normal igjen.

Og det er til sjuende og sist en fordel for omgivelsene langs de to vassdragene med utløp i Skien og Drammen.

- Det er flere innsjøer som holder igjen vannmengdene i de to vassdragene. Men nå er det ikke mer å gå på. I Skiensvassdraget er det nå høyeste vannstand siden 1980-tallet, og enda lenger tilbake enn det enkelte steder langs vassdraget. Og grunnen er rett og slett helt mettet. Det er ikke plass til en millimeter mer. Ikke noe av regnet som kommer nå, siger ned i grunnen . Alt samler seg over bakken, sier Holmqvist

14 kommuner i høyspenn
Før NVEs oppdatering av flomfaren på varsom.no klokka 11 i formiddag, har følgende kommuner det aller rødeste fareskiltet med grad 4:

Telemark: Bø, Kviteseid, Nome, Porsgrunn, Sauherad, Seljord, Skien, Siljan.

Vestfold: Andebu, Lardal, Larvik.

Buskerud: Flesberg, Kongsberg, Rollag.