Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke engang på gangen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik fikk et kameratslig dunk i ryggen av George W. Bush da presidenten kom til toppmøtet i NATO. Det gjorde sikkert godt. Statsministeren kunne trenge oppmuntringen, for da Bush og lederne i Den europeiske union satte seg i sine svarte limousiner for å dra inn til sitt neste møte i EU-hovedkvarteret i Brussels sentrum, ble Bondevik værende igjen ute i forstaden Zaventem der NATO-hovedkvarteret ligger. Derfra dro han til flyplassen og hjem.

Statsministerens øre i drøftingene i EU-hovedkvarteret var den ene personen som fikk det ene adgangskortet den norske delegasjonen fikk innvilget ved denne anledningen. Norge satt altså i går ikke engang på gangen mens USA møtte EU, men blant mediefolkene.

Toppmøtet inne i Brussel var et møte mellom to parter, USAs president i spissen for sin delegasjon på den ene siden, og EUs ledere på den andre. Slik ønsker Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder og Frankrikes president Jacques Chirac at det skal bli oftere i framtida, og med et voksende sakskart med stadig mer sikkerhetspolitikk. Ikke alle i EU er like innstilt på dette som dem, men det vil være uansvarlig å undervurdere konsekvensene av en slik utvikling for Norge.

Statsminister Kjell Magne Bondevik sier at han håper å beholde de sikkerhetspolitiske drøftingene mellom Europa og USA innenfor rammene av NATO. Det virker optimistisk, selv om det er brukt mange og store ord om det transatlantiske samarbeidet under toppmøtet i NATO. De store ordene dekker over virkeligheten som er at det sikkerhetspolitiske element i samarbeidet ikke lenger er ensbetydende med NATO. De store EU-landene har funnet tida inne etter den amerikanske alenegangen de siste åra, til å markere sterkere at forholdet gradvis blir mer bilateralt mellom USA og EU, og ikke multilateralt slik det er innenfor rammen av NATO, der USA beholder sin dominerende stilling.

Kjell Magne Bondevik har bevilget seg god tid i sin personlige tenkeboks. Norge har ikke like romslig med tid før den nye virkeligheten blir drøftet med den dybde og det alvor situasjonen krever.