KRITISERES:  Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt får kritikk for sin håndtering av varslersaken i Bergen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
KRITISERES: Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt får kritikk for sin håndtering av varslersaken i Bergen. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

- Ikke enig i all kritikk

Advokat John Christian Elden - som representerer politimester Geir Gudmundsen - er ikke enig i alle kritikken mot politimesteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat John Christian Elden representerer politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt.

Gudmundsen blir kritisert i den uavhengige granskningsrapporten som advokatfirmaet Wiersholm har laget på oppdrag av Justis- og beredskapsdepartementet.

- Ikke enig i alt - Vi er ikke enige i alle punkter i rapporten, men har notert oss at kritikken mot politimesteren rettslige og faktiske ansvar i hovedsak knyttes mot at han ikke har grepet inn i den konkrete sak, sier advokat Elden til Dagbladet og fortsetter:

- Og at den manglende ivaretakelse av politioverbetjent Robin Schaefer regnes som gjengjeldelse.  

Advokat Elden peker på at granskingsrapporten tar opp forhold som er rettslig interessant.

Varsling - At advokat Jan Fougner og advokatfirmaet Wiersholm fastslår at en tjenestemann som er uenig i en påtaleavgjørelse har varsler-rett er rettslig interessant. Jeg forventer nå at hver gang en etterforsker er uenig i at det tas ut en tiltale, medfører det at han skal varsle forsvarer for å unngå et mulig justismord, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet. 

Sammen med politimester Geir Gudmundsen vil advokat Elden nå lese rapporten fra advokatfirmaet Wiersholm grundig.

- Politimesteren er politimester - Etter at vi har fått vurdert rapporten grundig, vil vi vurdere hvordan vi skal forholde oss til den.

- Hva blir konsekvensene for politimester Gudmundsen, vil han fratre stillingen som politimester?

- Politimesteren i Bergen er fortsatt politimester i Bergen så lenge han er politimester i Bergen, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Advokat Svein Aage Valen sier på vegne av visepolitimester Gunnar Fløystad at granskerne tolker uttalelser og eposter våren 2014  på en måte som gjør at de mener Fløystad skyver Robin Schaefer fra seg og marginaliserer ham som varsler.

- Et ressursspørsmål - Dette var utelukkende et ressursspørsmål våren 2014. Det var en sak som skulle følges opp, men ikke med en gang. Fløystad mente at dette var én av mange saker som lå i kø, og forøvrig at saken var grundig etterforsket, også med bistand fra Kripos. Han har aldri sagt et ondt ord om Robin Schaefer, og var heller ikke den som kommuniserte direkte med ham, sier Svein Aage Valen.

Han legger til at Gunnar Fløystad har vært veldig tydelig på at saken ikke ville ha blitt gjenopptatt om det ikke hadde vært for innsatsen til etterforskeren og varsleren Robin Schaefer.

- Fløystad var derimot klar på at det måtte være de påtaleansvarlige i politiet som skulle uttale seg om saken utad, ikke en enkelt etterforsker, sier advokat Svein Aage Valen. 

- Underliggenede mistro Advokat Svein Holden vil på vegne av politiadvokat Sidsel Isachsen understreke at granskningsrapporten dreier seg om arbeidsrettslige spørsmål, og at det ikke har vært hennes ansvar.

- Hun har hatt ansvar for straffesaken etter Monika Sviglinskajas død. Sidsel Isachsen omtales flere steder i rapporten. Hun er av en annen oppfatning enn granskerne når det gjelder enkelte forhold. I rapporten leser vi en underliggende mistro til at en påtalejurist kan behandle klager på egne avgjørelser på en ordentlig og objektiv måte. Hun beskrives som forutinntatt, men det er altså slik at en påtalejurist daglig må behandle klager på egne avgjørelser, sier Svein Holden.

Han understreker at Sidsel Isachsen har ment at hun foretok en reell vurdering av de anførsler som Robin Schaefer reiste.

- Det gjorde hun i samråd med andre som jobbet med saken, men hun kom fram til at innvendingene som ble reist ikke var tilstrekkelig til å gjenoppta etterforskningen, sier advokat Svein Holden.

- IKKE ENIG:  Advokat John Christian Elden er ikke enig i all kritikk mot sin klient - politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- IKKE ENIG: Advokat John Christian Elden er ikke enig i all kritikk mot sin klient - politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer