Erna Solbergs regjering

- Ikke enig i at dette flytter regjeringen lenger mot høyre

Erna Solberg svarte på kritikk fra Trine Skei Grande. 

NYE STATSRÅDER: Frank Bakke-Jensen (H), Per-Willy Amundsen (Frp), Terje Søviknes (Frp) utenfor Slottet sammen med statsminister Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NYE STATSRÅDER: Frank Bakke-Jensen (H), Per-Willy Amundsen (Frp), Terje Søviknes (Frp) utenfor Slottet sammen med statsminister Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ettermiddag måtte statsminister Erna Solberg blant annet svare for tidligere uttalelser fra klimaskeptiker og påtroppende justisminister Per-Willy Amundsen.

- Det er klart at de må styre på en politikk som er annerledes enn de har uttalt seg om tidligere, kommenterte Solberg under pressekonferansen tirsdag.

- Har du fått forsikringer fra Amundsen om at han nå stiller seg bak utgangspunktet om at klimaendringene er menneskeskapte?

- Jeg har snakket med alle statsrådene som er i regjeringen i dag, og de som er nye i regjeringen, om at regjeringens grunnlag er at klimaendringene er menneskeskapt. Og det har de sagt seg enig i, sier Solberg.

Venstre-kritikk

Venstre-leder Trine Skei Grande mener byttene flytter regjeringen mot høyre, og mener sjansen for et samarbeid etter 2017 er redusert.

- Vi reagerer på at denne regjeringa har en samarbeidsavtale med oss hvor det står at vi skal bygge politikken vår på respekt på kunnskap. Så utnevner man statsråder i to departement som fornekter det 98 prosent av alle forskere sier, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet, og sikter til Sylvi Listhaug (Frp) og ny justisminister Per Willy Amundsen (Frp)

Hun sier hun er enig med Høyres Tina Bru og Henrik Aasheim, som i et intervju i DN nylig ytret bekymring for at klimafornektere får prege regjeringen.

- Hvilke konsekvenser får det for Venstres samarbeid med regjeringen?

- Det virker som om statsministeren har forlatt sin drøm om en firepartiregjering. Dette, og de andre tingene som har skjedd i høst, vil helt klart påvirke hvordan Venstre forholder seg til samarbeidet når den diskusjonen skal tas på vårt landsmøte, sier Skei Grande.

- Ikke regjeringens grunnlag

Erna Solberg er ikke enig i at de tre utnevnelsen endrer politikken til regjeringen.

- Vi flytter oss ikke politisk på grunn av utnevnelser av statsråder. Grunnlaget for vår politikk er regjeringsplattformen og samarbeidsavtalen. Jeg syns noe av kritikken kommer litt tidlig, sier Solberg til Dagbladet.

Hun understreket erfaringen til mannen som skal overta etter Anundsen.

- Per Willy Amundsen har lang erfaring fra Stortinget, og kjenner regjeringens arbeid. Men han har store oppgaver foran seg, med blant annet fullføring av politireformen, sier statsministeren.

- Kan Amundsen gjenta tidligere kontroversielle uttalelser om klima, homofili og innvandring som statsråd i din regjering?

- En del av standpunktene er ikke regjeringens grunnlag. Frp har ikke nødvendigvis fått gjennomslag for dette, og regjeringens politikk ligger fast, fortsatte Solberg under tirsdagens pressekonferanse i etterkant av offentliggjøringen av de nye statsrådene, sier Solberg.

- Gitt opp klimaløftene

Stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, går også hardt ut mot Amundsen. Han mener det kan være direkte «farlig» hvis politikere begynner å tro at politikere kan velge og vrake i hvilke fakta de vil lytte til.

- Regjeringen har akkurat gitt opp klimaløftene sine i statsbudsjettet, og så får vi en minister som ikke tror på menneskeskapt global oppvarming i form av Per-Willy Amundsen. Dette er helt uakseptabelt, sier Hansson til Dagbladet.

Takket av statsrådene

Under pressekonferansen i ettermiddag passet statsministeren også på å takke de tre avtroppende statsrådene.

- Det er vemodig, sa hun om at Tord Lien, Anders Anundsen og Elisabeth Aspaker skal slutte.

Samtidig ønsket hun velkommen til Per-Willy Amundsen (Frp), Terje Søviknes (Frp) og Frank Bakke-Jensen (H).

På direkte spørsmål om Elisabeth Aspaker går av frivillig som EU-minister, svarte Solberg:

- Elisabeth hadde nok ønsket å fortsette.

Tre skifter

Solberg understreket at Tord Lien gikk av frivillig, og takket ham for innsatsen.

- Tord Lien har jobbet utrettelig for flere jobber og mer industriutvikling, sa Solberg om den avtroppende olje- og energiministeren.

Om Aspaker, sa Solberg følgende:

- Jeg har jobbet mange år sammen med Elisabeth Aspaker. Hun vil snart tiltre som fylkeskvinne i Troms. I fjor skiftet hun fra å være fiskeriminister til å være EU-minister. Der har hun blant annet ledet regjeringens arbeid etter Brexit, men også vært nordisk samarbeidsminister og modernisert det samarbeidet. Jeg vil takke Aspaker for en lang innsats for partiet og for regjeringen, sa Solberg om den avtroppende EU-ministeren.

Om påtroppende EU-minister Frank Bakke-Jensens oppgaver, sa Solberg blant annet følgende:

- Vi må forsvare EØS-avtalen og betydningen den har for norsk næringsliv.

Solberg rettet også en takk til Anders Anundsen.

- Anundsen kan vise til gode resultater, gjennom blant annet styrking av Norges sikkerhet og beredskap. Han har også gjennomført den store politireformen, og Anders kan vise til mange og viktige resultater.