- Ikke enige i alt

Nav fikk kritikk av ESA for hvordan de hadde praktisert reglene i forkant av trygdeskandalen. Nå har de svart på kritikken.

NAV: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NAV: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Overvåkningsorganet ESA sa i mars at de mente Nav hadde brutt EØS-reglene da de krevde at norske borgere måtte oppholde seg i Norge for å få trygdeytelser.

ESA mente også at det var ulovlig å nekte nordmenn å reise utenlands. Nav har ved flere tilfeller nektet nordmenn å reise utenlands, dersom det er i strid med aktivitetsplanen de har fått lagt opp, for å komme seg tilbake i arbeid.

Den opprinnelige svarfristen var 11. april. Den ble utsatt på grunn av corona. Nå har Norge svart på kritikken, og ESA skal ta stilling til om de formelt skal åpne sak mot Norge.

Enige i noe, ikke i alt

- Vi er enige med ESA i noe, men ikke alt. For eksempel mener vi at det ikke er i strid med EØS-reglene å nekte et utenlandsopphold dersom oppholdet i utlandet ikke er forenlig med en avtalt aktivitetsplan, skriver statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet i en pressemelding.

Nav endret praksis etter at den store trygdeskandalen rullet opp i 2019, da det ble oppdaget at Nav systematisk hadde nektet norske borgere ytelsene de hadde rett på, på grunn av en feiltolkning av EU-regelverket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer