NAV: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NAV: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Ikke enige i alt

Nav fikk kritikk av ESA for hvordan de hadde praktisert reglene i forkant av trygdeskandalen. Nå har de svart på kritikken.

Publisert

Overvåkningsorganet ESA sa i mars at de mente Nav hadde brutt EØS-reglene da de krevde at norske borgere måtte oppholde seg i Norge for å få trygdeytelser.

ESA mente også at det var ulovlig å nekte nordmenn å reise utenlands. Nav har ved flere tilfeller nektet nordmenn å reise utenlands, dersom det er i strid med aktivitetsplanen de har fått lagt opp, for å komme seg tilbake i arbeid.

Den opprinnelige svarfristen var 11. april. Den ble utsatt på grunn av corona. Nå har Norge svart på kritikken, og ESA skal ta stilling til om de formelt skal åpne sak mot Norge.

Enige i noe, ikke i alt

- Vi er enige med ESA i noe, men ikke alt. For eksempel mener vi at det ikke er i strid med EØS-reglene å nekte et utenlandsopphold dersom oppholdet i utlandet ikke er forenlig med en avtalt aktivitetsplan, skriver statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet i en pressemelding.

Nav endret praksis etter at den store trygdeskandalen rullet opp i 2019, da det ble oppdaget at Nav systematisk hadde nektet norske borgere ytelsene de hadde rett på, på grunn av en feiltolkning av EU-regelverket.

Blant annet hadde i alle fall 78 personer blitt feilaktig dømt for trygdesvindel, og minst 2000 hadde blitt nektet ytelser de skulle hatt.

Skal sette ned utvalg

- Når feil praksis har blitt gjennomført og ikke oppdaget av Nav, trygderetten, påtalemyndigheten, advokater og av dommerne i domstoler over så mange år, er det åpenbart at noe kan bli bedre, skriver Einan i pressemeldinga.

- Regjeringen tar derfor sikte på å sette ned et lovutvalg i nær framtid, som skal gjøre en gjennomgang av trygdelovgivningen og forholdet til internasjonale avtaler med betydning for trygdekoordinering, skriver han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer