Ikke enighet om atomavtale

FN-delegater fra 188 land har kranglet i nesten én måned om en global pakt mot atomvåpen. De klarte aldri å bli enige, og USA og Iran får mye av skylden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN hadde håpet å forbedre ikke-spredningsavtalen, blant annet med nye tiltak som skal hindre land å skaffe seg sensitiv atomteknologi. I tillegg ville FN få USA og fire andre atomvåpenmakter til å si ja til å nedruste. Men da forhandlingene ble avsluttet fredag, var FN-delegatene kommet like langt som da de startet 2. mai.

Samtalene i FNs hovedkvarter i New York sank tidlig ned på et nivå med prosedyremessig krangling anført av USA, Iran og Egypt, skriver det britiske nyhetsbyrået Reuters.

Blant hovedtemaene var USAs planer om å skaffe seg nye og bedre atomvåpen, samt Irans og Nord-Koreas atomambisjoner. USA mener at det ikke er atomnedrusting som er problemet, men faren for at terrorister skaffer seg atomvåpen.

Canadas hoveddelegat, Paul Meyer, kom med et kraftig angrep på USA og andre land han mener kaster vrak på tidligere forpliktelser.

– Dersom land ignorer eller forkaster forpliktelser de føler seg ubekvemme med, vil vi aldri kunne bygge opp et internasjonalt samarbeid til beste for vår sikkerhet, sa Meyer i en tale til forsamlingen. (ANB)