Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke enighet om handelsavtale

Alle skylder på alle i WTO

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(dagbladet.no): 60 ministre fra de totalt 149 medlemslandene i WTO (Verdens Handelsorganisasjon), har vært samlet i Geneve i tre dager. Møtet har vært et forsøk på å videreføre Doha-samtalene som startet i Qatar for fem år siden. Forhandlingene er allerede to år på etterskudd, og WTO har advart om at en kollaps i forhandlingene vil koste verdenssamfunnet flere milliarder dollar i økonomisk vekst. En avtale kan være med å hjelpe millioner av mennesker ut av fattigdom.

Alle skylder på hverandre, og den indiske handels- og industriministeren Kamal Nath, legger skylden på de rike landene.

- Det er ingen vits å late som om dette ikke er mislykket, sier Nath, som allerede tidlig i forhandlingene signaliserte at forhandlingene kom til å bli vanskelige fra Indias side.

Verdens ledere, inkludert USAs president George Bush, har lovet å forplikte seg til samtalene, men de fleste land har stått hardnakket på sine krav, og dermed gjort forhandlinger svært vanskelig.

Et av de store hinderne har vært landbruksprodukter og eksport fra fattige land. Mange av de rike landene subsidierer egne bønder, og gjør det svært vanskelig for andre, fattigere land, å komme inn på markedene.

Fredagens møte mellom seks av de største handelnasjonene - Brasil, Australia, Japan, India, EU og USA, førte ikke frem

FASTLÅST Indias handels- og industriminister, Kamal Nath, mener WTOs forhandlinger har vært mislykket. Foto: AP
FASTLÅST Indias handels- og industriminister, Kamal Nath, mener WTOs forhandlinger har vært mislykket. Foto: AP Vis mer