OLJEPRIS: Irak regner med en oljepris på 80 dollar fatet i statsbudsjettet for neste år. Her en arbeider ved oljefeltet Nahr Bin Umar, nord for Basra og sørøst for Bagdad. Foto: REUTERS / Scanpix / Essam Al-Sudani
OLJEPRIS: Irak regner med en oljepris på 80 dollar fatet i statsbudsjettet for neste år. Her en arbeider ved oljefeltet Nahr Bin Umar, nord for Basra og sørøst for Bagdad. Foto: REUTERS / Scanpix / Essam Al-SudaniVis mer

Ikke enighet om produksjonskutt før OPEC-møte

Oljeprodusenter både i og utenfor OPEC er enige om at oljeprisen er for lav. Så langt er det likevel ingen enighet om produksjonskutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisen på nordsjøolje falt til 78,16 dollar fatet i Asia onsdag morgen, før prisen igjen steg litt.

Oljehandlere og produsenter over hele verden venter spent på utfallet av oljekartellet OPECs møte torsdag. Spekulasjoner om at OPEC-landenes produksjon ikke vil bli kuttet, har bidratt til prisfallet.

- Alle er bekymret Samtaler mellom Russland, Mexico og OPEC-landene Saudi-Arabia og Venezuela tirsdag førte ikke til noen avtale om produksjonskutt, selv om landene var enige om at dagens pris er for lav.

- Alle er bekymret, konstaterte Venezuelas utenriksminister Rafael Ramírez.

Samtalene har imidlertid ført til spekulasjoner om at Saudi-Arabia kan gå med på å kutte sin oljeproduksjon hvis andre land både i og utenfor OPEC gjør det samme.

Norge kutter ikke Det russiske oljeselskapet Rosneft opplyser at det vil kutte sin produksjon med 25 000 fat om dagen av hensyn til «forhold i markedet». Men dette utgjør mindre enn 1 prosent av selskapets samlede oljeproduksjon.

Qatars tidligere oljeminister Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah oppfordret nylig både Russland, Mexico og Norge til å kutte oljeproduksjonen. Olje- og energidepartementet kunne imidlertid raskt fastslå at dette ikke er aktuelt for Norges del.

Siden pristoppen på 115 dollar i sommer har prisen på nordsjøolje nå falt over 30 prosent. Hovedårsakene antas å være økende produksjon av såkalt skiferolje i USA og lavere etterspørsel som følge av lav økonomisk aktivitet både i Kina og Europa.

(NTB-AFP-Reuters)