Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre åpner for EØS-utredning, men:

- Ikke EØS, men Erna som er problemet

Det er Erna Solbergs regjering, ikke EØS-avtalen som bør skrotes, mener Jonas Gahr Støre.

MÅ BEHOLDE EØS: - For Ap er EØS-avtalen vår viktigste tilknytning til samarbeid i Europa. Fellesforbundet har helt rett når de understreker betydningen av avtalen for markedsadgang, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han åpen for utredning om det nasjonale handlingsrommet som EØS-avtalen gir. Bildet viser Ap-lederen i samtale med leder av Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
MÅ BEHOLDE EØS: - For Ap er EØS-avtalen vår viktigste tilknytning til samarbeid i Europa. Fellesforbundet har helt rett når de understreker betydningen av avtalen for markedsadgang, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han åpen for utredning om det nasjonale handlingsrommet som EØS-avtalen gir. Bildet viser Ap-lederen i samtale med leder av Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Han advarer mot å si nei til avtalen som sikrer bedriftene der mange av Fellesforbundets medlemmer jobber, markedsadgang til Europa.

I Fellesforbundet som starter sitt landsmøte i morgen, står kampen nå om EØS-avtalen: Enten går landsmøtet inn for en utredning om hvordan avtalen virker og hvilket handlingsrom for nasjonale regler som finnes, eller så sier et største forbundet i privat sektor i LO nei til hele avtalen. I Dagbladet i går utfordret forbundsleder Jørn Eggum Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Åpen for EØS- utredning

Støre sier at lukker ikke døra for en utredning om handlingsrommet i EØS-avtalen.

- EØS-avtalen er vår viktigste tilknytning til samarbeid i Europa. Fellesforbundet har helt rett når de understreker betydningen av avtalen for markedsadgang. Der mener jeg det er godt dokumentert at EØS-avtalen er viktig, ikke minst for de bransjene Fellesforbundet dekker, sier Støre til Dagbladet.

Så stiller de spørsmål om betydningen for arbeidsliv, fordi de ser at vi har fått et tøffere arbeidsliv med press på norske lønninger og arbeidsvilkår. Det er forståelig, og det vil alltid være sider ved avtalen vi kan ønske annerledes og bedre. Men jeg mener bestemt at hovedutfordringen er hvem som styrer Norge, ikke at vi er med i EØS, sier Støre. Han erkjenner at avtalen ikke er perfekt.

- Sammen med dem som deler våre meninger i Europa, kan vi påvirke den. Derfor ser jeg fram til debatten på landsmøtet om hvordan vi kan gjøre avtalen bedre. Men i Ap er vi grunnleggende for avtalen, sier Støre.

Han understreker at EØS-avtalen også er viktig sikkerhetspolitisk i dagens Europa.

- Men ser du behov for en EØS-utredning, som Jørn Eggum argumenterer for?

- Vi hadde en stor offentlig utredning i 2012, som jeg tok initiativet til, om erfaringene med EØS-avtalen. Den mener jeg ga analyse og konklusjoner som fortsatt er relevante. Men vi skal aldri si nei til mer kunnskap.

Ap har ikke behov for å utrede om vi skal gå ut av EØS, for vi mener oppriktig at EØS-avtalen tjener land og arbeidsfolk godt. Men det Fellesforbundet setter på dagsorden, er jo hvilket handlingsrom vi har som medlem av EØS. Og det finnes et handlingsrom fordi EØS-regelverket gir et tolkningsrom for hva vi kan gjennomføre av nasjonal politikk og nasjonale regler, sier Støre.

Handlingsrom til venstre

Han sier handlingsrommet til høyre, som regjeringen bruker, er preget av defensiv holdning til kampen mot sosial dumping, mot innleie og i forhold til fagbevegelsens rolle og organisasjonsgrad.

- Så finnes det et handlingsrom til venstre, som vi har brukt når vi har gjennomført handlingsplaner mot sosial dumping, jobbet for allmenngjøring av tariffavtaler og jobbet tett med partene i arbeidslivet om lovendringer som gir arbeidstakerne bedre beskyttelse. Å utrede dette handlingsrommet er jeg positiv til, sier Støre.

- Hva blir politikken til en eventuell rødgrønn regjering som du vil lede etter 2021?

- EØS-avtalen ligger til grunn for et regjeringsprosjekt Ap går inn i. Men vi vil ha en langt større ambisjon for å løse utfordringene norske arbeidsfolk i dag møter. Jeg er Uenig med Audun Lysbakken som har sagt at EØS er et abonnement på høyrepolitikk. Nei, det er høyreflertallet i Norge som er et abonnement på høyrepolitikk. Et nytt, rødgrønt flertall i Norge vil kunne føre en politikk som hegner om norske lønns- og arbeidsforhold og ambisiøs klima- og industripolitikk som er rettferdig.

Over EUs minstestandarder

- Du mener altså at det er høyrepolitikk, og ikke EØS-avtalen i seg selv, som er problemet?

- Ja, det er klart vår største utfordring. Jeg har vært med og forhandlet fram EØS-avtalen, og har sittet åtte år i regjering som har styrt på den. Det var år da vi bedret arbeidsvilkår og reallønn for norske arbeidsfolk og vi utviklet standarder i arbeidslivet basert på norske verdier.

- Det er klart det er utfordringer i et arbeidsmarked når det kommer arbeidstakere hit som har klart lavere lønninger der de kommer fra. Men EØS-avtalen gir oss også handlingsrom til å være tydelige i nasjonalpolitikken og holde på standarder som ligger over EUs minstestandarder, sier Støre.

- Trenger ikke Brexit-uro

- Hva hvis landsmøtet i Fellesforbundet kommer til at Norge bør gå ut av avtalen?

- Jeg vil ikke spekulere i det, og har respekt for diskusjonene Fellesforbundet har.

- Men vi er så tett knyttet til Europa når det gjelder marked, spilleregler og økonomi, at det å trekke seg ut av avtalen, vil gi oss stor usikkerhet om investeringer og jobber.

- Og det holder å se på det som skjer i Storbritannia med Brexit. Den usikkerheten trenger ikke Norge. Vi er i Europa det klart mest åpne markedet mot EU-markedet. Da må vi ha en avtale som tar vare på det, sier Støre.

I dag sto togene i Norge stille i to timer. Bakgrunnen for streiken er at forbundene som organiserer togansatte, protesterer mot innføringen av EUs fjerde jernbanepakke, som behandles i Stortinget seinere i høst. Jernbanepakken pålegger landene konkurranseutsetting, og vil bety at den norske jernbanen blir underlagt EUs jernbanebyrå, skriver NTB.

Ap-nei til EUs jernbanepakke

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til Dagbladet at han forstå de jernbaneansatte og deler deres frustrasjon.

- De opplever at jobbene deres blir satt ut på anbud og blir overtatt av utenlandske selskaper som kommer inn med urealistisk lave bud. Men igjen: Det er høyreregjeringens privatiseringsiver som er det største problemet.

- Vil Ap gå mot dette EU-direktivet?

- Arbeiderpartiet har hele tiden vært mot privatisering og oppsplitting av jernbanen, og derfor er vi også mot EUs jernbanedirektiv. Vi gir fra oss nasjonal kontroll over viktig infrastruktur. Så ja, jeg mener dette er ett av områdene hvor vi skal si tydelig fra. Vi vil stemme mot, sier Støre.

FRARÅDER SAMARBEID: Leder i Fellesforbundet, Jørg Eggum, syns på ingen måte at Ap burde samarbeide med MDG. Reporter: Mats Rønning. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling