DIREKTE: Om lag 3000 soldater fra flere ulike land vil delta i forestillingen på Byneset i Trondheim. Video: NRK Vis mer

- Ikke et champagneshow

NATOs direktesendte muskeloppvisning på Byneset utenfor Trondheim er ment å ha høy synlighet, påpeker forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

TRONDHEIM (Dagbladet): - Dette er ikke et champagneshow. Det er trente styrker som viser at de er i stand til å gjøre det de skal gjøre, sier Bakke-Jensen til NTB.

På et jorde på Byneset utenfor Trondheim vil NATO fra klokka 12.00 i dag gjennomføre en styrkedemonstrasjon.

Tolv scenarioer

Om lag 3000 soldater fra flere ulike land vil delta i forestillingen, og soldatene skal iscenesette tolv scenarioer i lufta, til sjøs og på land.

Demonstrasjonen regnes for å være høydepunktet under NATO-øvelsen Trident Juncture.

Dagbladet oppdaterer saken fortløpende.

Overfor NTB avviser Bakke-Jensen kritikken som er kommet om at tirsdagens TV-overførte styrkedemonstrasjon på Byneset er et smakløst show som trivialiserer krig.

ROBOTER: I framtiden vil vi forsvare oss i langt større grad ved hjelp av roboter og sensorer. Men Forsvaret garanterer at det er mennesker som bestemmer om vi skal skyte eller ikke. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Trident Juncture er en «high visibility»-øvelse, påpeker han. Øvelsen er ment å ha høy synlighet.

- En sånn øvelse handler også om å spre kunnskap til beslutningstakere. Vi har ambassadører her, vi har NATO her, og vi har politikere her som får se hva dette dreier seg om. Det mener jeg ærlig talt er viktig kunnskap, all den tid vi sitter i parlamenter og regjeringer og tar avgjørelser der vi sender mennesker ut i strid for oss. Da skal vi vite hva slags utstyr de har, hvordan de er trent, og hva som eventuelt trengs for at de skal bli enda bedre, sier Bakke-Jensen.

I tillegg skal styrkedemonstrasjonen bidra til å skremme potensielle fiender fra å angripe.

- Det vi kommuniserer ut her i dag, er veldig god avskrekking, fastslår Bakke-Jensen.

- Fortsetter som planlagt

I forkant av styrkedemonstrasjonen deltok forsvarsminister Frank Bakke-Jensen på pressekonferanse med NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg.

Her får Stoltenberg en rekke spørsmål om Russland, og nabolandets varslede missil-øvelse utenfor Møre denne uka.

- Russland trener jevnlig i dette området. Jeg forventer at Russland vil opptre ansvarlig, sier Stoltenberg og legger til at NATO-øvelsen ikke vil bli påvirket av de russiske testene.

- Vi vil fortsette vår øvelse som planlagt, sier generalsekretæren.

Han understreker også i pressekonfransen at den pågående NATO-øvelsen er defensiv.

- Øvelsen er ikke rettet mot noen. Den er utelukkende for forsvar. Styrkene skal trene på å jobbe i krise og konflikt, sier han.