Ikke et eneste dyr på «bjørnefilmen»

Naturoppsynet fastslår at verken bjørn eller jerv truet ekteparet i Beiardalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ekteparet Anders og Nina Skov, som i går ble reddet ned med helikopter fra Beiardalen i Nordland, har verken støtt på bjørn eller jerv, konkluderer Statens naturoppsyn.

Geir Heggmo fra naturoppsynet har selv sett gjennom alle bildene og videoopptakene ekteparet selv tok av de fire bjørnene som angivelig holdt dem omringet i omlag seks timer.

- Vi har gjennomgått alle filmsekvensene paret selv tok. Vi har ikke sett et eneste dyr på disse filmene. Vi finner ingenting. Ingen spor, verken av bjørn eller jerv. For å være helt sikre, sendte vi ut sporhund på nytt i går kveld. I fire timer søkte den uten å finne ett eneste spor, sier Heggmo til Dagbladet.no.

Heller ikke redningsmannskapene som reddet dem ut fra fjellet i går så noe som helst til dyrene som skal ha holdt ekteparet fanget. Det bekrefter hovedredniongssentralen overfor Dagbladet.no.

Nå konkluderer natuoppsynet med at det ikke har vært bjørn - eller jerv - i området ekteparet følte seg truet i.

- Men bjørnen skal ha vært så nær som 10 meter, hevder ekteparet?

- Vi kan jo ikke stå inne for at de har sett det de mener å ha sett. Men vi kan ikke påvise ett eneste spor etter bjørn eller jerv. Og hvis så mange som fire bjørner skal ha oppholdt seg her i så mange timer, slik de hevder, burde det ha vært spor. Ikke minst burde hunden ha markert, svarer Heggmo.

Det eneste dyret som har lagt igjen spor etter seg i området er en elg. Om det skjedde i samme tidsrom, og om det er denne elgen som har blitt oppfattet som bjørn, vites ikke.

Ekteparet har så langt i dag ikke vært tilgjengelige for kommentar.

Uansett kommer ikke politiet til å foreta seg noe mer i saken, opplyser politiadvokat Trond Lakselvhaug ved Salten politidistrikt.

- Vi ser på dette som en redningsaksjon. Paret er reddet, og således vil vi ikke foreta oss noe mer. Vi har så langt ikke opplysninger som tilsier at vi skal gjøre noe mer med saken. Vi forholder oss til det de sier, sier han til Dagbladet.no.