FAMILIEBILDE  PÅ NETTSIDE FOR SAVNEDE PERSON: Dette var familiens siste bilde av Joey  Spears før han rømte fra ungdomsfengsel i Mississippi i 1973. Foto: charleyproject.org.
FAMILIEBILDE  PÅ NETTSIDE FOR SAVNEDE PERSON: Dette var familiens siste bilde av Joey  Spears før han rømte fra ungdomsfengsel i Mississippi i 1973. Foto: charleyproject.org.Vis mer

Ikke et livstegn fra Joey (17) siden han rømte fra fengsel for 43 år siden. Et annet mysterium løste gåten

Gravferdsansatt 650 kilometer unna glemte aldri mannen i bar overkropp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For 43 år siden rømte Joseph «Joey» Norman Spears fra et ungdomsfengsel i Gulfport i Mississippi.

Siden 17-åringen brøt seg inn på fengselssjefens kontor, stjal 130 dollar og forsvant 31. juli 1973, har ingen hørt et eneste ord fra gutten.

Familien, som like i forkant av forsvinningen hadde flyttet til California på grunn av farens jobb i det militære, hadde gitt opp å finne noen forklaring på hva som skjedde etterpå.

650 kilometer lenger vest, i Texas City retning California, er det også en kvinne som aldri har gitt opp å finne ut av et 43 år gammelt id-mysterium.

Chelsea Davidson jobbet i gravferdsetaten i distriktet da en ung mann uten noen form for identitetspapirer ble funnet død 23. august samme år - truffet av en bil og drept da han krysset en motorvei.

TEGNING - UTEN RESPONS: Denne tegningen av det ukjente trafikkofferet 23. august 1973 sto i en rekke amerikanske aviser. Ingen tips kom, og offeret ble gravlagt som "ukjent" sju uker etter ulykken. Faksimile: Sun Herald.
TEGNING - UTEN RESPONS: Denne tegningen av det ukjente trafikkofferet 23. august 1973 sto i en rekke amerikanske aviser. Ingen tips kom, og offeret ble gravlagt som "ukjent" sju uker etter ulykken. Faksimile: Sun Herald. Vis mer

Sju uker - ingen tips

Det ukjente trafikkofferet ble etterlyst med tegning og beskrivelse i en rekke aviser.

Han hadde normal høyde og vekt, hår nedpå skuldrene og var kledd i olabukse med et nylontau som belte. Han lå med bar overkropp da han ble funnet.

Ingen tips kom, og den unge mannen ble gravlagt som «ukjent» etter sju uker.

1973 var lenge før internett ble oppfunnet, og da var det veldig lang informasjonsvei fra Mississippi til Texas til California.

Avisa Sun Herald i Mississippi har oppsummert hvordan de to sakene med ukjent person har fått en felles oppklaring 43 år etterpå.

Brennmerke på håndleddet

Den gravferdsansatte kvinnen har aldri slått seg til ro med at etterlatte ikke har fått vite hvem den trafikkdrepte unge mannen var.

Chelsea Davidson har i mange år pløyd gjennom avisutklipp fra den gangen. Og hun har trålet det amerikanske registereret over savnede og uidentifiserte personer, NamUs (National Missing an Unidentified Persons Systems).

Der fikk hun omsider treff. Og i tillegg husket hun detaljer fra sitt eget arbeid med trafikkofferet. Han hadde noe som liknet brennmerke fra en sigarett på håndleddet.

Gjennombruddet kom i februar i år, og en rettslig kjennelse ga klarsignal til å åpne grava med det ukjente trafikkofferet fra 1973.

Praksis da var å pakke inn likene i tett plast.

- Liket av den døde var godt bevart 43 år etter, sier sjefetterforsker David John Florence ved det rettsmedisinske instituttet i Galveston i Texas til Sun Herald.

Mor: - Det er han

Det ble tatt DNA-prøver av den gravlagte og mor og bror i San Francisco. De første analysene ga ingen klar bekreftelse på familieforholdet på grunn av ufullstendig prøvetaking av den døde.

Nye prøver er tatt, og ny analyse skal være klar om kort tid.

Men etter å ha sett bilde av liket, var mor så sikker på at det er sønnen som endelig er funnet, at liket ble kremert tirsdag for at en urne med asken kan sendes til familiegravstedet i California, melder flere amerikanske medier.

Et svar, tross alt

Etterforsker Kristi Johnson i Harrison County, der 17-åringen forsvant for 43 år siden, sier at også en 43 år gammel såkalt cold case kan få en løsning hvis noen satser nok tid og anstrengelser.

Og retter en stor takk til den gravferdansatte kvinnen, som aldri ga opp å finne løsningen på sin gåte. Og som igjen ga løsningen på en annen gåte.

- Det var nok ikke dette svaret Joseph Norman Spears hadde håpet på. Men jeg er glad for at hun fikk et svar etter 43 år. Og familien har takket, sier etterforsker til Sun Herald.