TAUSE: President Abdelaziz Bouteflika, til venstre, håndhilser på statsminister Abdelmalek Sellal i presidentpalasset i Alger i september i fjor. Foto: REUTERS / Scanpix / Louafi Larbi
TAUSE: President Abdelaziz Bouteflika, til venstre, håndhilser på statsminister Abdelmalek Sellal i presidentpalasset i Alger i september i fjor. Foto: REUTERS / Scanpix / Louafi LarbiVis mer

Ikke et ord fra lederne i Algérie

Etter tre dagers gissel-krise som har opptatt hele verden, har president Abdelaziz Bouteflika og statsminister Abdelmalek Sellal ennå ikke sagt et ord til algerierne om hva som skjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folket i Algérie har ikke fått noen forklaring på hva som har pågått i In Aménas fra sine to øverste politiske ledere, til tross for at landet har vært åsted for et drama som har toppet nyhetene i fjernsyn og radio og stått på førstesida i aviser verden rundt.

President Abdelaziz Bouteflika har ikke uttalt seg med et eneste ord. Han har ikke opptrådt offentlig. Han har ikke sendt ut en skriftlig uttalelse.

Cameron og Stoltenberg
Heller ikke statsminister Abdelmalek Sellal har funnet det nødvendig å snakke til folket under ei tre dager lang nasjonal krise, som kan få store følger for landet.

«Vi vet såvidt at Abdelmalek Sellal har snakket med sine utenlandske kolleger, men heller ikke dette er det han eller hans pressekontor som har fortalt til algerierne, men de utenlandske kollegene til herr Sellal», skriver avisa Dernieres Nouvelles d?Algérie i en bitende skarp refs av lederne.

«Mens den franske presidenten, François Hollande, den britiske statsministeren David Cameron, den norske, Jens Stoltenberg, den japanske, Shinzo Abe, og forsvarsministeren i USA, Leon Panetta, har utalt seg utførlig om gissel-dramaet og om angrepet fra hæren, har ikke presidenten mumlet et ord om dette dramaet. Som om dette ikke angår ham», skriver avisa.

Algerierne vet ikke om det er presidenten eller statsministeren eller noen andre som har håndtert krisa og som har ansvaret. Hvem var det som ga ordre til hæren om å angripe gissel-takerne? Og hva var begrunnelsen for å angripe da? Dette har ikke velgerne fått noen ordentlig forklaring på.

Drone
Uka før gissel-krisa hadde president Bouteflika etter en samtale med Frankrikes president, Hollande, gitt franske krigsfly adgang til algerisk luftrom, for første gang etter landets frigjøring fra nettopp Frankrike i 1962. Men om det var Bouteflika som ga USA lov til å sende en drone, et førerløst fly, inn over Algérie under gissel-krisa er ikke kjent.

«I 1999, idet han var valgt til president, oppmanet Bouteflika algerierne: «Løft hodet!» I 2013, fjorten år seinere, er det mange algeriere som sender ham tilbake den samme formaninga: «Løft hodet, Bouteflika!»» heter det i Dernieres Nouvelles d?Algérie.