Beskyldes for avtalebrudd:

- Ikke et ord jeg vil bruke

Jonas Gahr Støre avviser at regjeringen hans har dolket egen ordfører i ryggen, og minner om at slaget om storkommunen Kristiansand ikke er tapt.

FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Men Jonas Gahr Støre ville ikke valgt samme ord som partikollega og ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland (Ap). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Men Jonas Gahr Støre ville ikke valgt samme ord som partikollega og ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland (Ap). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Regjeringen åpnet i dag for en folkeavstemning om Nye Kristiansand kommune, som ble til med tvang under Solberg-regjeringen.

Dermed er sjansen stor for at gamle Søgne og gamle Sogndalen kommune gjenoppstår. Kristiansand kommune mister i så fall nesten 20 000 innbyggere, og bystyret i byen ønsker ikke å splitte opp nyvinningen Stor-Kristiansand.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) jublet, men Kristiansands Ap-ordfører, Jan Odvar Skisland, hyttet med neven mot egen regjering.

- Denne prosessen har vært kjørt uten at lokalpartiet har vært involvert, og vi oppfatter det som et stort tillitsbrudd og brudd på Hurdalsplattformen, uttalte han.

Svarer på kritikken

Statsminister Jonas Gahr Støre sier han forstår at partifellen Skisland er frustrert.

- Jeg forstår kritikken, fordi Kristiansand kommune gjør en veldig god jobb med å levere tjenester for innbyggerne i hele kommunen, også innbyggerne fra Søgne, sier Støre til Dagbladet.

I forbindelse med lokalvalget neste år, vil innbyggerne i det som en gang var Søgne og nabokommunen Sogndalen få mulighet til å si sin mening om den nye storkommunen de bor i.

Motstanden mot sammenslåing med Kristiansand har tidvis vært stor, særlig i Søgne.

Avtalebrudd?

Statsminister Støre oppmuntrer likevel ordfører Skisland til å ikke ta kommunetapet på forskudd, selv om stemmene som vil løsrive Søgne er høylytte.

- Nå skal det bli en folkeavstemning. Og den kan jo alle de som ønsker at Kristiansand skal bestå i nåværende form gjøre alt de kan for å vinne, sier Støre.

- Regjeringen beskyldes for brudd på Hurdalsplattformen?

- Hurdalsplattformen har som hovedprinsipp at beslutninger om oppløsning av kommuner skal avgjøres av et kommunestyre. Men det er også åpnet for at det i noen få enkelttilfeller kan tas innbyggerinitiativ. Dette er et av de enkelttilfellene regjeringen åpner for, sier Støre.

- Tillitsbrudd, ifølge Skisland?

- Det er ikke et ord jeg vil bruke. Men jeg forstår at han som personlig legger ned mye jobb for at alle skal få gode tjenester, er fornøyd med den kommunen han har, sier statsministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer