FRYKTER REGJERINGSSKIFTE:  Professor i sosialmedisin og samfunnsdebattant, Per Fugelli, mener et regjeringsskifte vil gjøre skade på velferdsstaten, som han er så glad i. Samtidig refser han også statsminister Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet for deres «ynkelige politikk». 
Foto: Kent Skibstad / Dagbladet
FRYKTER REGJERINGSSKIFTE: Professor i sosialmedisin og samfunnsdebattant, Per Fugelli, mener et regjeringsskifte vil gjøre skade på velferdsstaten, som han er så glad i. Samtidig refser han også statsminister Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet for deres «ynkelige politikk». Foto: Kent Skibstad / DagbladetVis mer

- Ikke et sentimentalt kliss om å være glad i dine

Kreftsyke Per Fugelli angriper Jens Stoltenbergs «ynkelige politikk», og Siv Jensen romfolkpolitikk gjør han rasende. Og så avslører han hva som gir ham grunn til å leve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Har de ikke hatt julefred?

Han virker overrasket, Per Fugelli, professor i sosialmedisin og samfunnsdebattant. Kronikken hans, «Flokken vår», er delt 14 000 ganger på Facebook etter at den ble lagt ut på Dagbladet.no juleaften. Budskapet hans om å ta vare på hverandre - uansett livsstil, religion, størrelse på lommeboka, kroppsform, sykdom, hudfarge - er lest av nærmere 200 000.

- Jeg har hatt elektronisk fred i jula og ikke lest e-post. Men jeg har fått en storm av sms, og det er veldig rørende.

Fort endrer han tonen.

- Men kronikken min må ikke misforstås inn i et sentimentalt kliss om å være glad i dine. Hovedsaken i dette sosialmedisinske juleevangeliet er politikk. Vær glad i flokken din, det er de vi støter ut det handler om, de med ufordragelige egenskaper og de som blir sett på som ekle.

For flokken av nordmenn har strøket på en prøve, mener Fugelli. Det skjedde i sommer, da de mellom 600 og 2000 romfolkene som oppholdt seg i Oslo, ved Sofienberg kirke og deretter på et grustak på Årvoll, skapte store overskrifter.

- Vi sender ut renovasjons-etaten som tar fra dem ly og telt. Jeg har gjemt på det Frp og Siv Jensen sa da, hun som skal i regjering...

- URIMELIG:  Nestleder i Frp og leder av justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg, mener at Fugellis påstander faller på sin egen urimelighet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
- URIMELIG: Nestleder i Frp og leder av justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg, mener at Fugellis påstander faller på sin egen urimelighet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- «Deporter dem», sa hun.

Romfolket burde busses ut av landet, ment Frp. Forrige gang noen snakket om å deportere en folkegruppe i Norge, handlet det om jødene, mener Fugelli. Ordet deportasjon vekker minner vi ikke ønsker i dette landet.

- Vi må vise romfolket alminnelig folkeskikk. Det er noe som heter den internasjonale erklæringen om dyrs rettigheter, et internasjonalt traktat, og den burde som minstemål gjelde for romfolket også. Alle har rett til ly, mat og vann, avtrede og bevegelse. Man må i hvert fall la være å kalle dem brunsnegler og parasitter.

Kamp for velferdssamfunnet Fugelli frykter et mer nådeløst samfunn, med en dyrkning av de sterke, med skattelette til de velstående - «som har mer enn nok fra før», påføring av mindreverd til de i faresonen i arbeidslivet - de syke og uføre, en «kaldere og hardere politikk i forhold til flyktninger og asylsøkere».

Han frykter et blått regjeringsskifte ved valget neste høst.

- Jeg er redd for et samfunn som dyrker styrke og forakter svakhet. Jeg er redd for at vi skal gå bort fra underet på jorda, det jeg er så ufattelig glad i, velferdssamfunnet. Vi har bygd det opp gjennom 100 år, og det styrende prinsippet er å bry seg om hverandre i hele den norske flokken.

- De som ikke klarer å klatre i det sosial-darwinistiske klatrestativet har også menneskeverd. Menneskeverd er ikke produksjonsverd, det skal godtas uansett funksjon, seksualitet, alder, sykdom. Et menneske er et menneske - med to streker under.

- Høyre ligger an til å vinne?

- Vel, vi får se.

- Så da stemmer du.. ?

- Det er veldig hemmelig. Men det er ufattelig viktig at SV tar av seg maktens forsvinningsdrakt, de har blitt usynlige gjennom alle slags kompromisser i regjering. De må kle på seg rødt, få en klar venstrepolitikk med løfte til de fattige, arbeid-, innvandring- og antikrigspolitikk. Gjør de det sterkt ved valget i september vil de har styrke til å drive Ap mot venstre.

- Men så lenge Jens Stoltenberg får være den dominante alfahannen, så blir valget uklart. Han har et skummelt anlegg for å dyrke styrke...

En kort pause.

- Hvor i himmelens navn var Stoltenberg-regjeringen i forhold til romfolket? De er også menneskeskapt, vi er skapt av en felles skaper, og de fortjener et minstemål av solidaritet. Hvor var han da julaften i år måtte tenke på 107 000 fattige barn feiret jul i verdens rikeste land. Ap`s innsats er ynkelig, og ingenting annet. Og slik vil det fortsette hvis de rødgrønne fortsetter under Stoltenbergs rød-pregete lederskap. 

- Jeg lengter etter et radikalisert Arbeiderparti. De må hente fram grunnstoffet sitt og det som heter nestekjærlighet. Ap er de som prioriterte de svake, de som hadde mistet forsørgerne sine, enker, de som hadde fått helsa ødelagt på arbeidsplassen, de uføre, de gamle, de fattige. Det er det som har gitt Ap oppdrift, og det må de hente fram igjen. Det er et humanetisk-solidarisk prinsipp. Hvis ikke fortjener de å tape.

AKTIV SAMFUNNSDEBATTANT:  Julaften ble Per Fugellis kronikk kalt «Flokken vår» trykket i Dagbladet og lagt ut på nett. Budskapet hans har blitt lest av nærmere 200 000 personer.
Foto: Kent Skibstad / Dagbladet
AKTIV SAMFUNNSDEBATTANT: Julaften ble Per Fugellis kronikk kalt «Flokken vår» trykket i Dagbladet og lagt ut på nett. Budskapet hans har blitt lest av nærmere 200 000 personer. Foto: Kent Skibstad / Dagbladet Vis mer

- Så du er skuffa over Stoltenberg?

- Ja, jeg er skuffa. Det samme med Gro, de er tvillinger de to. De har ført Arbeiderpartiet farlig nære Høyre. Hva er forskjellen for velgerne da? De vet at Høyre fører bedre Høyre-politikk. Da tar folk originalen, den ekte varen, de tar Erna.

- Grunn til å leve Men den store prøven nordmenn som flokk står overfor gjelder ikke bare romfolket, mener sosialmedisineren. Andre grupper, som muslimer, jøder, veike - «de som blir sett på som mindreverdige mennesker», «de feite, ja de tjukke og digre», de kroniske syke og de uføre - «de som ikke er lønnsomme» for samfunnet.

- De har fått kastet mistanke om seg. Snylter de på trygden vår? Nei, flokken, min venn, den ramler ikke ned fra himmelen av seg sjøl, den dukker ikke opp fra helvete. Flokken er et spørsmål om politikk, den skapes i et samfunn av verdier. Flokken vår, i min forstand, må skrives ut på rød resept. En blå resept og blå regjering går løs på flokken vår.

- Så du kommer til å fortsette å skrive kronikker om dette fram mot valget?

- Det kan du skrive opp. Jeg er ganske syk for tida, men så sant jeg holder meg frisk nok til å tenke og skrive skal jeg være med. Det gir livet mitt mening og tenning. Jeg tror man kan bli ganske frisk av det.

- Friskere?

- Det har gitt meg en veldig god grunn til å leve.