Jan Bøhler bytter parti

- Ikke et tap

Arbeiderparti-veteran Thorbjørn Berntsen ønsker Jan Bøhler «god tur» til Senterpartiet.

SVARTE PÅ KRITIKKEN: Slik svarte Jan Bøhler da han møtte pressen etter at han overraskende meldte overgang til Senterpartiet - til sterk kritikk fra gamle partifeller. Video: Suvatne og Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har sluttet å undre meg over den politiske akrobatikken hans. Han har gått helt i spinn, sier Arbeiderparti-veteran Thorbjørn Berntsen til Dagbladet.

- Nei, det er ikke et tap for Ap, legger han til.

Berntsen er kjent som «Leppa fra Grorud» - den samme bydelen i Oslo som Bøhler er så kjent for å «kjempe for».

- GOD TUR: Partiveteranen Thorbjørn Berntsen tror ikke Jan Bøhlers overgang til Senterpartiet er noe tap for Ap . Foto: Lise Åserud / NTB
- GOD TUR: Partiveteranen Thorbjørn Berntsen tror ikke Jan Bøhlers overgang til Senterpartiet er noe tap for Ap . Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Torsdag varslet Jan Bøhler at han har sagt ja til førsteplassen på stortingslista til Senterpartiet i Oslo ved neste valg.

I et Facebook-innlegg skriver han at politikk for ham handler om å være til stede som tillitsvalgt for folk og velgere.

«Han har tatt for mange armhevinger på furutrær nå. Det virker nesten som han glapp taket og slo seg.» Thorbjørn Berntsen

- Jeg har vokst opp med en stor pliktfølelse, at jeg må ta ansvar for folkene mine. Det eneste partiet som sa noe positvt da jeg sa at partiene i større grad må vektlegge kontakten med folkene, at vi må være en del av fellesskapet, var Senterpartiet, som tok kontakt og var positive til tankegangen. De sa at hos dem kunne jeg jobbe som ombud og fortsette å være ute blant folk, sa Bøhler på en pressekonferanse torsdag.

- Har god innsikt

Berntsen sier at han tviler på at Bøhler blir valgt inn på Stortinget.

- Han har tatt for mange armhevinger på furutrær nå. Det virker nesten som han glapp taket og slo seg, sier veteranen.

Han understreker samtidig at Jan Bøhler har bidratt med mye bra inn i partiet.

- Han har vært en viktig iakttager i gjengmiljøene, og har god innsikt der og i den sosiale kontrollen som er i de miljøene. Det har han vært tett på og har mange synspunkter på. Men han må ikke framstille det sånn at det bare er han. Det er mange med innvandrerbakgrunn i bydelsutvalget som vet like mye.

SVARTE PÅ KRITIKKEN: Slik svarte Jan Bøhler da han møtte pressen etter at han overraskende meldte overgang til Senterpartiet - til sterk kritikk fra gamle partifeller. Video: Suvatne og Christensen / Dagbladet Vis mer

Berntsen mener at Bøhler får det til å framstå som at han er den eneste politikeren som er ute blant folk, noe som ikke stemmer.

- Var overgangen til Sp overraskende?

- Jeg kjenner ikke mannen igjen nå som han hopper over til Sp. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Han får ha god tur.

Berntsen tror det blir vanskelig for Bøhler å vinne Ap-velgere i Grorud.

- Jeg følger godt med på hva som skjer i Groruddalen og det er mange som gjør en god innsats.

Reagerer på kommentarer

Sarah Gaulin i Søndre Nordstrand Ap har jobbet tett med Bøhler, blant annet opp mot gjengmiljøene.

- Jeg er ikke overrasket. Han har sagt at han hadde noen alternativer på slutten, sier hun.

Gaulin reagerer på hvordan partimedlemmer nå omtaler ham med grovt språk.

- Noen burde telt til ti før de skrev eller publiserte sin frustrasjon i dag, sier hun.

Gaulin mener, i motsetning til Berntsen, at det er et tap for partiet.

- Han er populær blant velgerne i sør og øst. Vi vil kanskje se på valgresultatet at han kostet oss et mandat.

At Bøhler bytter parti har vakt sterke reaksjoner. «For en jævla selvopptatt sviker», skrev Andreas Hasle, som sitter i Oslo bystyre for Arbeiderpartiet, på twitter.

- Ville skilles som venner

I sommer takket Bøhler nei til gjenvalg til Stortinget etter det han selv beskrev som intriger innad i fylkespartiet.

Bøhler fortalte da at han hadde fått høre fra mediene om intriger mot ham i fylkeslaget i Oslo, og at han ikke var fornøyd med politikken Ap hadde ført de siste årene, på områder som ungdomskriminalitet, utenforskap blant barn og unge, integrering og nedlegging av nettopp Ullevål sykehus.

GÅR TIL SENTERPARTIET: Trygve Slagsvold Vedum og Jan Bøhler skal nå jobbe sammen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GÅR TIL SENTERPARTIET: Trygve Slagsvold Vedum og Jan Bøhler skal nå jobbe sammen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Klokka 11 torsdag ble Bøhler presentert som første kandidat på nominasjonslista i Oslo Sp. Her ble han presentert som «Mr. Groruddalen».

På pressekonferansen sa Bøhler at han ikke vil si noe negativt om Arbeiderpartiet, og at han nå ønsker å se framover.

- Jeg vil være meg selv. Ha den kontakten med folk som jeg elsker. Sykle rundt i byen her og kose meg. Ikke ha livvakter og kjøre rundt i svarte biler, sa den tidligere Ap-profilen.

Han svarte også på spørsmål om kommentarene som har kommet fra Arbeiderpartiet-medlemmer etter sjokkavgangen.

- Jeg hadde håpet at vi kunne skilles som gode venner. At de var storsinnet. Jeg har jobbet døgnet rundt for partiet siden 1985. Jeg har brent for saker, sa Bøhler.

- Jeg vil skilles som venn, og har ikke noe negativt å si om noen. Jeg håper vi kan løfte partiene våre framover mot valget og håper de støtter meg i sakene vi er enig om.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer