Ikke etiske retningslinjer

Regjeringen gir opp forsøket på å lage etiske retningslinjer for oljefondet. Norske oljemilliarder risikerer å havne i selskaper som benytter seg av barnearbeid og bryter menneskerettighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store deler av den norske oljeformuen skal i årene framover pøses inn i verdens aksjemarkeder. Foreløpig er børser i 21 land plukket ut. Der skal de norske oljemilliardene yngle og sikre vår framtidige velstand.

Nå viser det seg at aksjespekulasjonen og investeringene skal skje uten at det lages etiske retningslinjer for forvaltning av pengene.

Regjeringen har nemlig gitt opp arbeidet med å lage regler som kan forhindre at oljekronene brukes til å kjøpe aksjer i selskaper som bryter menneskerettighetene.

Det går fram av forslaget til revidert nasjonalbudsjett. Her heter det:

«Så langt har en ikke funnet måter å gjøre dette på som oppfyller de krav som må stilles til klarhet, konsistens og praktiserbarhet, og som således kan anbefales for Stortinget».

SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal mener regjeringen løper fra sine løfter:
- Det er veldig trist at regjeringen forlater det den tidligere har sagt. Uten generelle retningslinjer opptrer vi bare som en hvilken som helst spekulant, sier Djupedal.