Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke ett hint om når renta går opp

Sentralbanken i USA mener økonomien bedrer seg, men holder styringsrenta lav.

VEKST, MEN... Sentralbanken ser at det er økonomisk vekst, men vil ikke sette opp renta. Sentralbanksjef Ben Bernanke sa etter rentemøtet onsdag at rentepolitikken vil bidra til økonomisk bedring «selv om den økonomiske aktiviteten trolig vil være svak en stund». Foto: AFP/SCANPIX
VEKST, MEN... Sentralbanken ser at det er økonomisk vekst, men vil ikke sette opp renta. Sentralbanksjef Ben Bernanke sa etter rentemøtet onsdag at rentepolitikken vil bidra til økonomisk bedring «selv om den økonomiske aktiviteten trolig vil være svak en stund». Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Den amerikanske sentralbanken besluttet onsdag å holde styringsrenta lav for en «utvidet periode». Dermed holdes styringsrenta i området 0 til 0,25 prosent, noe som også var forventet på forhånd, ifølge Reuters

Samtidig uttrykte sentralbanken at de har større tro på at økonomien bedrer seg. Men de ønsker å holde renta lav, siden bedringen foreløpig er langsom, heter det i en uttalelse fra sentralbanken.

- Forbruket i husholdningene ser ut til å vokse, men holdes tilbake av fortsatt tap av arbeidsplasser, lav inntektsvekst og stramme kredittforhold, mener sentralbanken.

Ingen hint
I oktober kom den første rentehevingen i Norge etter finanskrisa, da sentralbanksjef Svein Gjedrem satte opp styringsrenta til 1,5 prosent. Norge og Australia var de første landene som satte opp styringsrenta etter finanskrisa. I USA mener mange eksperter at det vil gå lang tid før de følger etter.

- Hvis det er noen overraskelse her, er det at det ikke en gang kom ett hint om de vil heve renta snart. Det vil bli mange rentemøter før vi får noen renteøkning, sier Robert MacIntosh, sjeføkonom ved Eaton Vance Corp i Boston, til Reuters.

Fredag er det ventet at amerikanske myndigheter legger frem dystre tall for arbeidsledighet. Selv om fallet i arbeidsledighet blir mindre, beregnes andel arbeidsledige til å bli rundt 9,9 prosent - det høyeste nivået på 26 år.

- Hvis arbeidsledigheten blir liggende rundt ni prosent, ser jeg ingen grunn til å heve renta. Man trenger en vekst i bruttonasjonalprodukt på  2,5 til 3 prosent bare for å holde arbeidsledigheten stabil på det nivået, sier sjeføkonom ved HSBC Securities til Bloomberg.

Økonomisk vekst
Samtidig er det også gode nyheter. I forrige uke rapporterte amerikanske myndigheter om en generell økonomisk vekst. Tilstanden er heller ikke ille på børsen i New York, som blir påvirket av en sterkere global økonomi. Standard and Poor's 500-indeksen, en indeks som viser tilstanden i et utvalg på 500 amerikanske bedrifter, har steget 17 prosent så langt i år.

Men i det samme bildet ser vi også at det stadig er flere bedrifter som går konkurs, og at store bedrifter fortsetter å kutte i ansatte.

- Hvis vi ikke får et mindre tap av jobber, vil vi ikke få noen inntektsvekst som kan få fart på forbruket, sier sjeføkonom Kurt Karl i Swiss RE Financial Products.

- Ikke før om seks måneder
Så når vli sentralbanksjef Ben Bernanke sette opp styringsrenta? Etter dagens rentemøte sier flere analytikere til The New York Times at signalene fra sentralbanken i dag er at det ikke blir noe rentehopp før om minst seks måneder.

Bloomberg gjennomførte i oktober en spørreundersøkelse der 47 økonomer ga sine spådommer om rentebanen. De trodde ikke på noen forandring i styringsrenta før i august 2010, altså ikke før om ni måneder.

SENTRALBANKEN HOLDER IGJEN: Analytikere tror det vil gå minst seks måneder før styringsrenta i USA settes opp. Foto: AFP/SCANPIX
SENTRALBANKEN HOLDER IGJEN: Analytikere tror det vil gå minst seks måneder før styringsrenta i USA settes opp. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media