Ikke EU-flertall til forbud mot beinmel

EUs veterinærer avviste torsdag EU-kommisjonens forslag om å totalforby kjøtt- og beinmel i dyreftr. Saken avgjøres av EUs landbruksministre på et møte mandag, der også skjebnen til norsk fiskemel blir avgjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dramaet om tiltak for å dempe folks frykt for kugalskap (BSE) fortsetter. Etter at EU-kommisjonen onsdag gikk inn for et totalforbud mot alle animalske proteiner (kjøtt- og beinmel, fiskemel, gelatin og andre stoffer), satte kommisjonens mektige veterinærkomité torsdag kveld foten ned.

Et flertall på 54 av de 87 veterinærene fra de 15 EU-landene stemte riktignok for å totalforby kjøtt- og beinmel og fiskemel. Men for at EU-kommisjonens forslag skulle ha blitt endelig vedtatt, trengtes 69 stemmer.

Representantene fra Sverige, Finland, Østerrike og Belgia stemte imot et totalforbud, mens veterinærene fra Danmark, Nederland og Irland stemte blankt. Da holdt det ikke at alle EUs store land stemte for å forby de animalske produktene.

Saken havner nå på bordet til EUs landbruksministre. Dersom ikke posisjonene endrer seg innen mandag, kan EU-kommisjonens forslag bli avvist av EUs små land i kamp mot de store.

Frankrike har innført et ensidig forbud mot bruk av animalske proteiner i dyreftr, deriblant norskprodusert fiskemel. Også Tyskland støtter et slikt forbud, og sammen presset de EU-kommisjonen til å gå inn for det. Sverige og Finland mener tiltakene er altfor drastiske og kostbare.

Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen har sagt at Norge vil følge EUs vedtak på dette området.

Spesiell norsk interesse har det vært knyttet til fiskemel brukt i dyreftr, som også var foreslått forbudt. Norge og Island produserer store mengder fiskemel til EU-markedet, og vil lide samme skjebne som kjøtt- og beinmelet.

(NTB)