Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke få panikk

Den første personen som ble påvist smitte av coronaviruset i Norge har gitt en uttalelse.

SMITTET: Folkehelseinstituttet opplyser at tre nye personer er smittet av coronaviruset i Norge. Reporter: Frode Andresen. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Seint torsdag kveld har Tromsø kommune sendt ut en uttalelse fra kvinnen som har blitt påvist smitte av coronaviruset i Tromsø.

- Jeg føler meg frisk og har det bra. Jeg får tett oppfølging fra kommunen og øvrige helsemyndigheter. Nå vil jeg oppfordre alle til å sette seg inn i rådene som kommer fra myndighetene og ikke få panikk.

- Etter at saken ble kjent i media i går kveld, har jeg og min nærmeste familie hatt en enorm pågang fra omverdenen og spesielt journalister. Jeg har nå behov for ro. Jeg ber om forståelse for dette, og håper mediene kan respektere at jeg og den nærmeste familien min ikke vil bli kontaktet.

Samtidig opplyser Tromsø kommune at de har jevnlig kontakt med kvinnen.

MØTTE PRESSEN: USAs president Donald Trump utnevner sin visepresident, Mike Pence, til å lede arbeidet med å bekjempe corona-viruset. Video: NTB Scanpix Vis mer

Reiserute

Kvinnen ankom Oslo fra Hubei-regionen i Kina før helga. I Oslo ble hun testet for coronasmitte, som ga et negativt resultat.

Deretter ble hun fraktet til Tromsø med et rutefly. I Tromsø ble hun fraktet fra flyplassen til leiligheten med bil. Der ble det utført en ny test, som ga et positivt resultat.

Torsdag kveld bekreftet Folkehelseinstituttet at ytterligere tre personer har blitt påvist smitte i Norge. To befinner seg i Oslo kommune, og har trolig blitt smittet under et opphold i Nord-Italia. Den tredje befinner seg i Asker og Bærum, og har trolig blitt smittet i forbindelse med et opphold i Iran.

Alle tre er hjemmeisolert og følges opp av lokal helsetjeneste i sine respektive kommuner.

- Det har vært økt testaktivitet siden utbruddet, og det var forventet at vi skulle få flere tilfeller her også, sier overlege Are Berg ved FHI til Dagbladet.

CORONA: Slik forbereder helsetjenesten seg på coronaviruset som kan føre til en epidemi i Norge. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Utbrudd

I tillegg er en norsk student i Italia blitt påvist smitte, bekreftet Folkehelseinstituttet. Studenten har nylig vært i Norge, og befinner seg nå i isolasjon på et sykehus i Italia. Overlege ved FHI, Are Berg, uttalte til Dagbladet onsdag at det er svært lite sannsynlig at studenten kan ha smittet noen i Norge.

Over 100 personer er blitt testet for coronaviruset i Norge. I løpet av torsdagen har det blitt kjent at en rekke personer rundt omkring i landet sitter i karantene: Omkring 50 i Oslo, fem i Sandefjord, én i Mo i Rana, 18 i Stavanger, to i Sauda, tre i Horten og fem personer i Elverum.

I Kina har over 48 000 personer blitt smittet, mens 2747 har blitt bekreftet omkommet som følge av virusutbruddet.

I Europa er det Italia som har blitt hardest rammet av coronaviruset. Over 650 mennesker er blitt påvist smitte, i tillegg til at 17 personer er bekreftet omkommet. Vi har også sett at personer som har vært i Italia har tatt med seg viruset til andre europeiske land, deriblant Sverige og Finland.

Hele Norges coronakart