- Ikke faen om jeg legger meg flat

Dagbladet møtte Kristoffersen før dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag blir Trond Kristoffersen (48) etter all sannsynlighet dømt til flere års fengsel. Han gruer seg fryktelig. Men han har allerede bestemt seg for å slå tilbake.

Når dommer Torstein Hellesnes i dag avsier dommen, er det ikke sannhetens øyeblikk for Kristoffersen.

- Jeg har hele tiden sagt at jeg ønsker å få fram sannheten, men jeg er ikke så kynisk at jeg prøver å legge skylda på alle andre for de feil som ble gjort, slik jeg mener Torgeir Stensrud har gjort i sine avhør med politiet.

Trond Kristoffersen har ventet på å få sin dom i fem lange måneder etter at rettssaken var slutt i mai, tiltalt for å ha lurt bankene for 1,4 milliarder kroner. Det er snart to år siden han og Stensrud ble arrestert i advokatfirmaet Selmers kontorer på Aker Brygge i en set up-situasjon som ble arrangert av bankene og deres advokater sammen med Økokrim. Lørdag 16. november trodde Kristoffersen og Stensrud at de skulle ha et forhandlingsmøte med bankene. Idet de hadde hentet seg en kaffekopp og satt seg rundt møtebordet kom sju sivilkledde politimenn inn i rommet. De sa de kom fra Økokrim og tok med seg Kristoffersen og Stensrud. De ble kjørt rett på glattcelle og Norgeshistoriens største bedragerisak var i gang.

Ventetida

- Jeg fikk ikke engang lov til å ringe for å varsle familien, men det første jeg sa til kona etter en dag hos Økokrim var følgende: Jeg har gudskjelov verken voldtatt eller drept noen. Det er bare penger som er tapt på feilvurderinger, sier Kristoffersen.

Vi møter den tidligere konsernsjefen i Finance Credit på restaurant Gabler, paradoksalt nok mellom Tinghuset og Økokrim. Han nøyer seg med svart kaffe og salat. Det er noen få dager til dommens dag og han sier at han gruer seg «noe inn i hælvete».

- Det har vært fem lange måneder. Jeg har sittet i mental varetekt. For det meste har jeg oppholdt meg innendørs og unngått folk. Jeg har jobbet med saken både seint og tidlig, men brukt mye tid på jentene mine. Vi har lange fine morgenstunder hvor vi spiser frokost og snakker sammen før de går til skole og barnehage.

Blakk

- Hvordan er økonomien?

- Den er så dårlig som den kan bli. Vi ble jo tvunget til å flytte fra huset og har nå leid et hus i Sandvika. Takket være Whitneys jobb (hun selger parfyme og kremer i taxfreen på Gardermoen) har vi klart oss, men jeg er blakk. Da jeg ble arrestert, hadde jeg 20 kredittkort. Da jeg kom ut, hadde jeg ingen, men 328 kroner i kontanter, sier Kristoffersen.

- Jeg er en arbeidersønn fra Hammerfest og er ikke verken vant til eller avhengig av noen luksus, men jeg vil kjempe for min rett til å få en rettferdig behandling. Sannheten skal fram, sier Kristoffersen.

Nå, snart to år etter, skal altså Kristoffersen få sin dom. Den andre, Stensrud, har ikke engang fått berammet sin sak. Han har ifølge Økokrim samarbeidet og vil få en såkalt enkel hovedforhandling i tingretten. Det vil trolig si en ukes lang rettssak og mildere straff enn sin tidligere kompanjong.

- Er ikke vi venner? sa Stensrud da han rakk fram labben i tingretten.

- Er vi det? svarte Kristoffersen som hilste avmålt. Nå er han mest skuffet over sin eks-partner.

Gjennom rettssaken og alle politiavhørene har han fått et klart inntrykk av at Stensrud legger skylda på alle andre enn seg selv.

Mytoman

- Torgeir Stensrud er en mytoman, en mann som danner myter om seg selv. Når han tilbyr Økokrim kurs i etikk og moral, må man jo forstå at kan bløffe seg gjennom hva som helst. Det er ingen tvil om at han gikk hjem hos bankene. Da jeg satt på cella og leste avhørene hans, sa jeg til meg selv at «dette kjøper ikke Økokrim». Så har de altså kjøpt alt! Sannheten er jo at Stensrud ansatte flere banksjefer i eget selskap hvor de fikk anledning til å bruke de pengene de hadde lånt ut til oss i Finance Credit, sier Kristoffersen.

- Jeg vil aldri få meg til å legge skylda på andre. Derimot synes jeg det er både trist og feigt når Stensrud benekter at han tappet selskapet for 27 millioner kroner. Det har jeg dokumentert og det skal bli spennende å se om jeg blir innkalt til å vitne mot Stensrud.

- Hvorfor skal vi tro at du ikke har gjemt unna noe i utlandet?

- Det er bare De siste dagers hellige ved bostyrer Kjell Dagestad som tror at det gjemt unna penger, og det må han vel gjøre fordi han må gjøre alt han kan for å få dekket sine advokathonorarer. Det har aldri vært i mine tanker og det er jeg bare enormt glad for i dag.

- Men du har forsøkt å sikre din familie ved å tilføre datter hus verdt mange millioner?

- Ja, men det er gjort på en juridisk legal måte med dokumentasjon tilbake til 1999. De prosessene er forøvrig ikke avsluttet ennå. Bostyrer Dagestad truet min datter på en måte som bare kan karakteriseres om grisete torpedovirksomhet.

Forhåndsdømt

Trond Kristoffersen mener at han er forhåndsdømt. Spekulasjonene om at det var gjemt unna hundrevis av millioner i skatteparadiser og at det ble ført doble regnskaper, er kokt ned til en bedragerisak hvor bankene hevder at de ikke visste at Finance Credit Norge lånte inn penger for å viderelåne til sine søsterselskaper i fem land.

- Det finnes ingen unnskyldning for det vi gjorde. Det gikk for fort i svingene og vi måtte låne penger for å dekke tap. Jeg har aldri bevisst forsøkt å svindle noen. Både bankene og vi var overoptimistiske og gjorde altfor dårlig kredittarbeid. I dag kan jeg angre bittert på at jeg ikke var mer tilbakeholden med lån av penger.

Trond Kristoffersens påstand er at Økokrim opptrer servilt i forhold til utlånsbankene som vil kunne få 1,4 milliarder utbetalt i forsikringspenger hvis Kristoffersen og Stensrud blir dømt for bedrageri.

- Statsadvokat Morten Eriksen har ikke stilt et eneste kritisk spørsmål til bankenes opptreden.

Tvangsinnlagt

Trond Kristoffersen mener Økokrim ikke har gitt ham mulighet til å forberede sitt forsvar. Gjennom tida i varetekt ble både han og hans forsvarere nektet tilgang til en stor del av dokumentene. Noen dager før rettssaken skulle starte 2. februar, ble han tvangsinnlagt på Blakstad sykehus på grunn av sterke depresjoner.

- Jeg husker nesten ingenting fra den første måneden av rettssaken og føler derfor at jeg er blitt utsatt for en summarisk rettergang. Aldri har noen blitt holdt varetektsfengslet så lenge i noen økonomisak. Først hevdet Økokrim at de etterforsket et «svart hull» på 450 millioner og av den grunn måtte holde meg fengslet. Dette sluttet de å snakke om i november, mens Ernst & Young hadde konkludert med det samme allerede i april. Dernest ble jeg fengslet fordi jeg ikke var medgjørlig nok, selv om et slikt prinsipp tilhører middelalderen og inkvisisjonen. Det er faktisk ikke lov å holde folk fengslet for at de skal mørne, sier Kristoffersen.

- Er du forberedt på mange år i fengsel?

- Det viktigste for meg er å få en riktig dom som tar utgangspunkt i at vår hensikt var å drive lovlig forretning der alle lån skulle betales tilbake. Men jeg skal ta min straff for alle de feil vi begikk i et desperat håp om å redde situasjonen det siste året før kollapsen.

- Hvor vil du sone?

- Det tenker jeg ikke på. Det som er viktig nå er at familien har mat på bordet.

Trond Kristoffersen

  • Trond Kristoffersen er født 13. august 1956. Han er gift med Yaa Whitney, og har to døtre.
  • Finance Credit-gründeren er tiltalt for grovt bedrageri mot sju banker, for over 1,4 milliarder kr, sammen med kompanjong Torgeir Stensrud. I tillegg er han tiltalt for bounndragelse og forfalskning av regnskaper.
  • Økokrim la ned påstand om maks straff, ni års fengsel.

HØST:</B> Det er snart to år siden Trond Kristoffersen ble arrestert som hovedmann i det han selv kaller «Norges største finansskandale». Mest holder han seg innendørs for å jobbe med saken, men det har også blitt noen spaserturer med kona Whitney Yaa som nå forsørger Kristoffersen og de to døtrene på seks og sju år.