Ikke fast mønster

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Med unntak av et kort markeringsutspill fra Carl I. Hagen forløp årets finansdebatt i rolige former uten overraskende innslag. Etter at regjeringen Bondevik hadde fått i stand en avtale om subsidiær støtte fra Fremskrittspartiet og Høyre, var mye av spenningen gått ut av hele budsjettbehandlingen. Nå ble det mange politiske markeringer og gjentakelser fra valgkampen. Etter at regjeringen etter godt politisk håndverk klarte å få flertall for både kontantstøtten og økte minstepensjoner, var den villig til å tøye seg langt i andre saker. Prisen ble en svekkelse av balansen som finansminister Restad er lite glad for. Den inndragningen av privat kjøpekraft han hadde lagt opp til, forsvant på Stortinget.
  • Det mest interessante ved finansdebatten var likevel de forsøk som ble gjort på grensedragninger i det nye politiske landskapet. Arbeiderpartiet forsøkte å klistre sentrumsregjeringen til de to høyrepartiene, slik at de klassiske skillelinjene i politikken skal gjenoppstå. Det er mulig en slik inndeling vil tjene Arbeiderpartiets taktiske interesser. Men vi skjønner ikke at partiets politikk er tjent med det. Også Arbeiderpartiet må være interessert i at mest mulig av deres politikk blir gjennomført uansett hva slags regjering vi har. Da søker man ikke isolasjon, men vennskap.
  • Regjeringen har vært påpasselig med å understreke at høstens samarbeidsmønster ikke skal bli permanent. Det gjelder også i den økonomiske politikken. Når neste statsbudsjett skal vedtas, legges det nye politiske kort. Hvis denne regjeringen ensidig skal basere seg på støtte fra høyresiden, kan den like gjerne kaste kortene først som sist. Vi går ut fra at når Arbeiderpartiet får tenkt seg om, vil partiet stelle seg slik at høyresida får minst mulig innflytelse. Det politiske tyngdepunktet i de store budsjettsakene ligger fortsatt i skjæringspunktet mellom sentrum og Arbeiderpartiet. Og det må politikken de neste fire åra også ta preg av.