Stig Millehaugen på rømmen

- Ikke fått betalt for leiemord

Dobbeltdrapsmannen Stig Millehaugen skal aldri ha fått betalt, da han på oppdrag likviderte gjengmannen Mohammed «Jeddi» Javed.

PÅ RØMMEN: Dobbeltdrapsmannen og forvaringsdømte Stig Millehaugen (53) er etterlyst av politiet. Han forsvant etter en permisjon fra Trondheim fengsel. Foto: Politiet
PÅ RØMMEN: Dobbeltdrapsmannen og forvaringsdømte Stig Millehaugen (53) er etterlyst av politiet. Han forsvant etter en permisjon fra Trondheim fengsel. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere personer tilknyttet kriminelle miljø i Oslo bekrefter overfor Dagbladet at Stig Millehaugen (53) flere ganger skal ha etterlyst pengene han var lovet for å ta livet av Mohammed «Jeddi» Javed.

Onsdag 1. juni hadde Millehaugen fått innvilget permisjon fra Trondheim fengsel. Han forlot fengselet klokka 09.00, og skulle ha returnert seinest klokka 15.00.

Dagbladet får bekreftet at politiet nå er helt sikre på at Millehaugen skal tatt seg fra fengselet til Trondheim lufthavn, Værnes, og derfra fløyet til Oslo.

OVERVÅKNINGSFOTO: Dette bildet av Stig Millehaugen er tatt onsdag formiddag på Værnes lufthavn. Foto: Politet
OVERVÅKNINGSFOTO: Dette bildet av Stig Millehaugen er tatt onsdag formiddag på Værnes lufthavn. Foto: Politet Vis mer

Leiemord

Det var mandag 19. januar i 2009 Stig Millehaugen drepte «Jeddi» Javed. Millehaugen skjøt «Jeddi» i bakhodet fra baksetet i bilen, Samtidig forsøkte han å skyte en annen mann som satt bilen, men pistolen klikket.

Millehaugen skal deretter ha kjørt bilen noen få meter, og deretter helt bensin over mannen han hadde skutt og bilen, for så å tenne på.

Da politiet kom til stedet, ble Mohammed «Jeddi» Javed funnet skutt i bakhodet, og liket var påført store brannskader.

Samme kveld ble Stig Millehaugen arrestert av politiet i Oslo.

Forvaring

I mars 2012 ble Stig Millehaugen dømt til 21 års forvaring, med en minstetid på 10 år i Borgarting lagmannsrett.

Samtidig ble en nå 40 år gammel etnisk pakistaner dømt til 20 års fengsel.

POLITIAKSJON: Ifølge den svenske avisa Göteborgs-Posten skal det ha blitt gjennomført en større politiaksjon i Sverige, i forbindelse med jakten på Stig Millehaugen. Video: Dagbladet TV Vis mer

I dommen fra lagmannsretten heter det:

«Etter konflikter mellom personer tilknyttet gjengmiljøer i Oslo, ble det i løpet av året 2008 utlovet belønning til den som drepte Mohammed Javed. I den forbindelse hadde han (40-åringen, red.anm.) på vegne av seg selv og/eller andre kontakt med Stig Millehaugen flere ganger fram til januar 2009 om utførelse av en slik handling. Millehaugen påtok seg oppdraget og gjennomførte drapet».

Flere kilder i Oslos kriminelle gjengmiljø bekrefter overfor Dagbladet at Millehaugen aldri har fått pengene han var lovet for å utføre leiemordet. Noe som skal ha opprørt og irritert Millehaugen.

Gjeng-konflikt

Bakgrunnen for leiemordet var en konflikt i gjengmiljøet – mellom to gjenger.

- 40-åringen forsøkte å innynde seg hos gjengen som var i konflikt med «Jeddi» Javed, forteller en sentral person i miljøet.

40-åringen sitter nå fengslet på Bastøy fengsel – Norges største lavsikkerhetsfengslet. Dagbladet er ikke kjent med at det er gjort sikkerhetsmessig tiltak rundt 40-åringen.

Drepte fengselsbetjent

I august 1993 ble Millehaugen dømt til 17 års fengsel for å ha drept en fengselsbetjent under et rømningsforsøk fra Sarpsborg fengsel.

Tidligere politispaner Johnny Brenna er en av dem som hadde mye å gjøre med Stig Millehaugen.

Brenna mener Millehaugen ikke er farlig for folk flest.

- Blir han presset, og føler seg trengt opp i et hjørne, er han farlig, sier Johnny Brenna.

- IKKE IMPULS: Tidligere politispaner Johnny Brenna tror Stig Millehaugens flukt har vært nøye planlagt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- IKKE IMPULS: Tidligere politispaner Johnny Brenna tror Stig Millehaugens flukt har vært nøye planlagt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Brenna tror flukten har vært planlagt.

- Det baserer jeg på hva Millehaugen tidligere har gjort. Da han rømte i 2000, og ble tatt etter åtte måneder på rømmen, viste flukten seg å være nøye planlagt, sier Brenna.

Klappjakt

53 år gamle Stig Millehaugen er nå etterlyst internasjonalt. Store politistyrker har det siste døgnet leita etter ham i Oslo-området.

Dagbladet er kjent med at politiet har foretatt ransakelser hos minst et familiemedlem, til en av Millehaugens nære venner.

Flere kjente kriminelle som har hatt tett kontakt med Millehaugen blir også fulgt tett av politiet.

Millehaugen skal ha vært under et strengt regime i fengselet, og all kommunikasjon han har hatt med folk utenfor skal ha blitt fulgt nøye med på.

Permisjon

Permisjonen fra Trondheim fengsel var hans sjette, opplyser fengselsleder Egil Gabrielsen til Dagbladet.

På spørsmål om hvorfor en forvaringsdømt mann som er dømt for to drap slippes ut på permisjon uten følge, svarer fengselsleder Gabrielsen at det er en del av prosessen med at alle straffedømte tilbakeføres til samfunnet.

UT AV FENGSELET: Her forlater Stig Millehaugen Trondheim fengsel onsdag morgen. Siden har han vært på rømmen. Foto: Politiet
UT AV FENGSELET: Her forlater Stig Millehaugen Trondheim fengsel onsdag morgen. Siden har han vært på rømmen. Foto: Politiet Vis mer

- Man trenger ressurser på rømmen. Hvilke ressurser han har og hva han kan få tilgang til via andre, vil jeg ikke kommentere, sier politiadvokat Bente Bøklepp i Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

- En del av det vi etterforsker nå, er personer han har vært i kontakt med både underveis og i ettertid. Vi følger også opp andre personer han både kjenner og kan ta kontakt med – familie, venner og bekjent, sier politiadvokaten.

Etterforskninga ble først ledet av politiet i Trøndelag, men ble torsdag kveld overført til Oslo-politiet.

Hun vil ikke kommentere hvor mange personer det dreier seg om. En av politiets hypoteser er imidlertid at noen har medvirket til rømning eller hjulpet Millehaugen i ettertid.

- Vi har flere hypoteser etter at han ankom Oslo. Det kan bli flere søk i løpet av torsdag, sier politiadvokaten.

- BLIR TATT: - Jeg er ikke i tvil om at vi finner ham, sier politiadvokat Bente Bøklepp i Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.Foto: Ned Alley / NTB
- BLIR TATT: - Jeg er ikke i tvil om at vi finner ham, sier politiadvokat Bente Bøklepp i Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.Foto: Ned Alley / NTB Vis mer

Mens deler av rømningsruta til Millehaugen er kjent, er det også foreløpig svarte hull i denne. Deriblant hvordan 53-åringen kom seg til flyplassen på Værnes fra permisjonen i Trondheim – en avstand på drøye tre mil.

- Det er vi usikre på. Han kan ha fått hjelp allerede i Trondheim, men det vet vi ikke, sier Bøklepp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer