IKKE GÅ UT: Israels forsvarsminister ser på skadene i et klasserom i Beersheba, der en skole ble truffet av en rakett fra Gazastripen. Den israelske hæren oppfordrer i kveld folk til å ikke gå ut. Foto: REUTERS/SCANPIX
IKKE GÅ UT: Israels forsvarsminister ser på skadene i et klasserom i Beersheba, der en skole ble truffet av en rakett fra Gazastripen. Den israelske hæren oppfordrer i kveld folk til å ikke gå ut. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

- Ikke feire nyttårsaften i kveld

Er beskjeden fra den israelske hæren til befolkningen. De ønsker ikke store menneskemengder ute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIBBUTZ BEERI (Dagbladet.no): De israelske tv-kanalene har nå kontinuerlige nyhetssendinger om den pågående konflikten mellom Israel og Gaza. I kveld kom så meldingen til landets befolkning:
 
"Vi ønsker ikke at dere feirer nyttårsaften. Spesielt ønsker vi at det ikke blir mange folk på et sted", var beskjeden.
 
Det kan tyde på at Israel frykter selvmordsaksjoner inne i Israel og at rakettangrep fra Gaza kan føre til mange drepte.
 
- Vi er livredde. Sirenene som forteller at det er en rakett på vei i vår retning går mange ganger om dagen. Det er forferdelig at det går ut over sivilbefolkningen i Gaza, men vi her i Sør-Israel kan heller ikke leve med at det ramler raketter ned i hagene våre mange ganger om dagen, forteller en israelsk kvinne til Dagbladet.no.
 
Mye bevegelser
Dagbladet.no kjørte i kveld på veiene som omringer Gaza. Der var det hundrevis av stridsvogner som stod på rekke og rad, i retning Gaza, som er noen kilometer unna. Kolonner med pansrede kjøretøy, soldater i busser og lastebiler med mobile tilfluktsrom og utstyr kom kjørende og var i ferd med å opprette baser rundt hele Gazastripen.
 
Fra denne veien er det mulig å se Gaza, som ligger fra noen hundre meter til fem-seks kilometer unna. Der hørte Dagbladet.no drønnene av bombene. Store mengder svart røyk steg også opp i horisonten.
 
I de israelske byene og tettstedene rundt Gaza, høres jevnlig alarm over høyttaleren. Den forteller at raketter er på vei.

Fire lettere skadet
Ifølge den israelske avisa Haaretz har forsvarsminister Ehud Barak utvidet sonen som har status som i en «spesiell situasjon». Statusen omfatter nå områdene innenfor 40 kilometer fra Gazastripen. Byen Beersheba, som ble truffet av en rakett skutt fra Gazastripen i går, er blant dem som nå er inkludert.

Dette betyr at personene i området må forholde seg til at de regionale forsvarsstyrkene kan innføre bindende reguleringer av områdene.

Også i dag ble Beersheba rammet av et rakettangrep. Denne gangen ble en skole truffet, men ingen personer oppholdt seg der.

Onsdag ettermiddag traff enda fire raketter mål i Israel, to av dem i Beersheba. De to andre rammet Netivot og Sha'ar Hanegev-området. Det er ikke meldt om noen skader.

Over 60 raketter har truffet i Israel i dag, melder Haaretz. Ifølge Jerusalem Post er fire personer lettere skadet i dag, etter angrep mot byene Ashkelon og Ashdod. 

Det kommer også rapporter om angrep fra byen Gedera i dag, det første på dette stedet.

Bombet moské
Samtidig fortsetter angrepene mot Gazastripen. Onsdag kveld bombet det israelske flyvåpenet en moske sør på Gaza-stripen, og hevder den ble brukt som et våpenlager.

Talsmenn for sikkerhetsstyrken Shin Bet sier at palestinske militante har blitt sett mens de frakter raketter av typen Katyusha og Qassam, og andre typer våpen, ut av moskéen. Disse våpnene skal ha blitt ødelagt i angrepet, melder Haaretz.

Shin Bet-sjefen Yuval Diskin sa i et møte med den israelske regjeringen i dag at han mener Hamas-ledere skjuler seg i moskeer fordi de ikke tror Israel vil slå til der, melder nyhetsbyrået AP.

Israelske bomber har skadet minst fem moskeer og to møtesteder for bønn i løpet av de siste fem dagenes luftoffensiv.

Nyttårstale fra Hamas-lederen
I en tale til palestinerne nyttårsaften uttrykte sa Hamas-leder Ismail Haniyeh at han tror Hamas vil vinne kampen mot Israel, ifølge NTB.

— Vi vil fortelle det palestinske folk på Gazastripen og andre steder at dere vil vinne, det er uunngåelig. Med Guds hjelp er seieren nær, og den er nærmere enn folk tror, sa Haniyeh.
Israel må avslutte alle angrep på Gazastripen før Hamas vil vurdere forslag om våpenhvile, fremholder Haniyeh.

FORBEREDT: Dagbladet.no så hundrevis av stridsvogner på rekke og rad på veiene som omringer Gaza onsdag kveld. Her har israelske soldater stilt opp en stridsvogn ikke langt fra grensen til Gaza. Foto: AP/SCANPIX
FORBEREDT: Dagbladet.no så hundrevis av stridsvogner på rekke og rad på veiene som omringer Gaza onsdag kveld. Her har israelske soldater stilt opp en stridsvogn ikke langt fra grensen til Gaza. Foto: AP/SCANPIX Vis mer