- Ikke ferdige med Orderud-saken

- Orderud-saken er ikke oppklart. Det var ikke nok bevis i saken, sier Veronica Orderuds forsvarer, Frode Sulland. Han mener mediene kan ha påvirket juryen og virket forhåndsdømmende på hans klient.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veronica Orderuds forsvarer Frode Sulland tror ikke Norge er ferdig med Orderud-saken, mens Per Orderuds forsvarer Harald Stabell sier at det bare er teoretiske ankemuligheter.

- Jeg tror verken vi eller dere eller Norge er ferdig med Orderudsaken i og med denne avgjørelsen og heller ikke med den dommen som kommer, sa Sulland etter at kjennelsen i Eidsivating lagmannsrett var klar torsdag.

- Hvorvidt vi går med anke til Høyesterett, eller hvordan dette vil utvikle seg, er vanskelig å si akkurat i øyeblikket. Men Orderud-saken er ikke oppklart, og dermed er man heller ikke ferdig med Orderud-saken, la han til.

Per Orderuds forsvarer, advokat Harald Stabell derimot mener saken nå etter alt å dømme har funnet sin avslutning og tror ikke saken vil ankes.

- I hovedsak er nå skyldspørsmålet avgjort. Det er vel nærmest bare teoretiske ankemuligheter til Høyesterett, sier han.

Mediepåvirkning

Advokat Sulland mener også at mediene kan ha påvirket juryen og virket forhåndsdømmende på hans klient.

- Det var ikke nok bevis i denne saken, sier han, og karakteriserer juryens avgjørelse var sjokkerende.

Harald Stabell innrømmer at han mislyktes i sin strategi for å redde Per Orderud. Han angrer imidlertid ikke på at han åpnet for at Per Orderud kan ha visst om drapsplanleggingen, men at han ikke trodde drapene ville bli gjennomført.

- Vi registrerer at lagretten har funnet både at Per Orderud har medvirket til disse drapene, og at han forsto at de ville bli fullbyrdet, sier Stabell.

Brøt sammen

Både Per og Veronica Orderud, som valgte ikke å være til stede da juryens kjennelse ble lest opp, reagerte med tårer, sjokk og vantro da de ble kjent skyldige i medvirkning til overlagt drap, ifølge forsvarerne.

Veronica brøt helt sammen og vil umiddelbart få hjelp av fagpersonell, forteller hennes forsvarer, advokat Heidi Ysen.

- Hun ønsker ikke å leve mer. Derfor måtte vi inn til henne med en gang, sier Ysen.

Veronica Orderud ønsket på forhånd ikke å snakke om et eventuelt utfall som tilsa at hun ble kjent skyldig.

- Men vi forsvarere lever i en verden der vi vet at det kan gå dårlig. Derfor har vi et apparat i beredskap som hun ennå ikke vet om, sier Ysen videre.

Per Orderud hadde heller ikke regnet det som sannsynlig at han kunne bli kjent skyldig.

- Han har også i retten gitt uttrykk for sin store tro på norsk rettsvesen. Han hadde faktisk regnet med å gå herfra som en fri mann, sier Per Orderuds forsvarer, advokat Cato Schiøtz, som velger å se på kjennelsen med respekt og ydmykhet.

Fattet

Både Kristin Kirkemo Haukeland og forsvarerne hennes var svært skuffet over at juryen fant henne skyldig. Men selv om Kristin er nedbrutt, tar hun kjennelsen med fatning, ifølge forsvarerne Tor Kjærvik og Johnny Veum.

- Hun hadde håpet at dette skulle gå veien på grunn av den bevis føringen som har vært her, sier Kjærvik til NTB.

Veum er overrasket over at juryen kjente henne ikke skyldig i attentatforsøket mot Anne Orderud Paust.

Lars Grønnerød tok kjennelsen med en imponerende ro, mener hans forsvarere. Nå vil de kjempe for en mildest mulig straffeutmåling for Grønnerød når retten settes igjen fredag klokken 9 på Åråsen.

Det at Kristin Kirkemo Haukeland ble frikjent for attentatet hun var tiltalt for, betyr åpenbart at juryen har festet lit til det beste fra hennes forklaring, og brukt dette til å dømme Lars, mener forsvarer Steinar Wiik Sørvik.

(NTB)

<B>- VI ER IKKE FERDIGE: </B>- Orderud-saken er ikke oppklart. Det var ikke nok bevis i saken, sier Veronica Orderuds forsvarer, Frode Sulland.<BR>Foto: SCANPIX