Ikke flertall for de borgerlige

Sverigedemokraterna får en vippeposisjon i den svenske Riksdagen.

SEIERHERRE: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson kysser venninnen Louise Erixon i det han skal til SVTs valgvake. Det kontroversielle høyrepartiet er på vippen i Sverige. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
SEIERHERRE: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson kysser venninnen Louise Erixon i det han skal til SVTs valgvake. Det kontroversielle høyrepartiet er på vippen i Sverige. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| STOCKHOLM (Dagbladet): Opptellingen går for fullt etter det svenske valget. Den borgerlige alliansen har vunnet valget, men Sverigedemokraterna er kommet i en innflytelsesrik vippeposisjon.

Partiet mer enn fordoblet sin oppslutning da det gikk fra 2,7 prosent i 2006 til 5,7 ved Riksdagsvalget i går.

Det kan bety politisk kaos fordi ingen av de andre partiene i Riksdagen vil samarbeide med det svært omstridte og innvandringsfiendtlige partiet som har hatt bånd til nazistiske bevegelser i Sverige. Alle de andre partienes ledere advarer sterkt mot samarbeid med partiet.

Da 96 prosent av stemmene var talt opp ved 23-tiden lå Alliansen an til å få 173 mandater, mens de rødgrøne skulle få 156 mandater. Sverigedemokraterna ligger an til å få 20 mandater.

I Skåne og Blekinge stemte hver tiende svenske på det innvandringskritiske partiet, og i flere kommuner er Sverigedemokraterna tredje største parti, blant annet i Sjöbo der partiet fikk 15,8 prosent. - Begrens innvandringen Partileder Jimmie Åkesson kom til valgvaken ved 22.30-tiden til voldsom jubel.

- Nå er vi i Riksdagen. Vi har vunnet. Det er vanskelig å samle tankene nå. I dag har vi sammen skrevet politisk historie. Jeg synes det er helt fantastisk, sier han.

- Vi har blitt utsatt for sensur, vi har blitt utsatt for medial boikott, vi har på alle mulige måter blitt behandlet som noe annet enn et politisk parti i denne valgkampen. Likevel kan vi stå her med et fantastisk resultat i ryggen. Vi har fire år foran oss hvor vi får muligheten til å påvirke politikken her i landet, sier Åkesson.

NESTENVINNER: Statsminister Fredrik Reinfeldt og den borgerlige alliansen får fortsette, men må forholde seg til Sverigedemokraterna i vippeposisjon. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
NESTENVINNER: Statsminister Fredrik Reinfeldt og den borgerlige alliansen får fortsette, men må forholde seg til Sverigedemokraterna i vippeposisjon. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Vi skal ikke forårsake problemer. Vi skal vise ansvar. Det er min beskjed til det svenske folket, sier Åkesson.

- Vippeposisjonen er den best mulige posisjonen for oss, sier partiets pressesekretær Erik Almqvist til SVT.

Han er svært tydelig på hva som må til for at en av blokkene skal få deres støtte.

- De må gå med på en mer ansvarlig innvandringspolitikk. Vi må begrense den ikke-europeiske innvandringen betydelig, sier Almqvist.

Går kanskje av Men ingen av de andre partiene vil ha noe med det høyreekstreme partiet å gjøre.

Fredrik Reinfeldt i Moderaterna kommer nå til å fortsette som statsminister sammen med Centerpartiet, Kristdemokraterna og Folkpartiet Liberalerna. Det spekuleres i om den borgerlige blokken vil søke samarbeid med Miljöpartiet for å få flertall uten Sverigedemokraterna. Det betyr i så fall at Miljöpartiet forlater den rødgrønne blokken.

Socialdemokraterna har styrt Sverige i størsteparten av moderne tid. Nå ligger de an til å gjøre det dårligste på over 100 år. Det skaper spekulasjoner om at partileder Mona Sahlin kommer til å trekke seg slik Göran Persson gjorde etter valgnederlaget for fire år siden. Ifølge Expressens kilder, kommer hun ikke til å annonsere dette allerede valgnatten.

TAPER: Socialdemokraterna og partileder Mona Sahlin ligger an til å bli valgets taper. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
TAPER: Socialdemokraterna og partileder Mona Sahlin ligger an til å bli valgets taper. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

På Socialdemokraternas valgvake var stemningen dyster. Mange oppfatter valgresultatet som en katastrofe.

Klokka 23.15 gikk Sahlin opp til talerstolen på valgvaken til trampeklapp.

- Dere vet hva jeg pleier å si: Jeg kan ikke vente lenger nå. Fra bunnen av mitt hjerte uendelig takk for alt dere har gjort i denne valgkampen. Dere har vært fantastiske, sier Sahlin.

- Men det er også sånn at dette er et valg uten vinner, sier Sahlin.

- Vi har et resultat. Vi gjorde et riktig dårlig valg. Vi lyktes ikke å vende tilbake den tapte tilliten. Og vi har en farlig politisk situasjon med et fremmedfiendtlig parti i Riksdagen. Jeg har viet mitt liv til kampen mot fremmedfiendtlighet. Det slutter ikke nå, sier Sahlin.

Valg i Sverige

• Oppslutning og mandatfordeling klokka 23 når 96 prosent av stemmene er telt:
Moderata Samlingspartiet: 30,0 %
Centerpartiet: 6,6 %
Folkpartiet liberalerna: 7,1 %
Kristdemokraterna: 5,6 %
Socialdemokraterna: 30,8 %
Vänsterpartiet: 5,6 %
Miljöpartiet de gröna: 7,2 %
Sverigedemokraterna: 5,8 %

• Blokkene
Alliansen: M, C, FP, KD: 49,3 %
De rødgrønne: S, MP, V: 43,8 %
SD: 5,8 %

• Mandatfordelingen
M, C, FP, KD: 173
S, MP, V: 156
SD: 20

Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer