Ikke flertall for de borgerlige

Sverigedemokraterna får en vippeposisjon i den svenske Riksdagen.

SEIERHERRE: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson kysser venninnen Louise Erixon i det han skal til SVTs valgvake. Det kontroversielle høyrepartiet er på vippen i Sverige. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
SEIERHERRE: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson kysser venninnen Louise Erixon i det han skal til SVTs valgvake. Det kontroversielle høyrepartiet er på vippen i Sverige. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| STOCKHOLM (Dagbladet): Opptellingen går for fullt etter det svenske valget. Den borgerlige alliansen har vunnet valget, men Sverigedemokraterna er kommet i en innflytelsesrik vippeposisjon.

Partiet mer enn fordoblet sin oppslutning da det gikk fra 2,7 prosent i 2006 til 5,7 ved Riksdagsvalget i går.

Det kan bety politisk kaos fordi ingen av de andre partiene i Riksdagen vil samarbeide med det svært omstridte og innvandringsfiendtlige partiet som har hatt bånd til nazistiske bevegelser i Sverige. Alle de andre partienes ledere advarer sterkt mot samarbeid med partiet.

Da 96 prosent av stemmene var talt opp ved 23-tiden lå Alliansen an til å få 173 mandater, mens de rødgrøne skulle få 156 mandater. Sverigedemokraterna ligger an til å få 20 mandater.

I Skåne og Blekinge stemte hver tiende svenske på det innvandringskritiske partiet, og i flere kommuner er Sverigedemokraterna tredje største parti, blant annet i Sjöbo der partiet fikk 15,8 prosent. - Begrens innvandringen Partileder Jimmie Åkesson kom til valgvaken ved 22.30-tiden til voldsom jubel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer