Nytt brexit-nederlag:

- Ikke flertall for noen ting

Slaget var tapt allerede før avstemningen fant sted. Nå er Storbritannia for alvor kastet ut i kaos etter at Underhuset avviste skilsmisseavtalen for andre gang.

NYTT NEI: Et overveldende flertall i Underhuset har stemt mot brexitavtalen. Nå må de folkevalgte ta stilling til om Storbritannia skal gå ut uten avtale i stedet. Foto: AP / NTB Scanpix
NYTT NEI: Et overveldende flertall i Underhuset har stemt mot brexitavtalen. Nå må de folkevalgte ta stilling til om Storbritannia skal gå ut uten avtale i stedet. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Noen ganger i politikken får man en ny sjanse. Men man vil ikke få en tredje, sa EU-toppen Jean-Claude Juncker med formanende undertoner i Strasbourg i går kveld.

Ved hans side satt Storbritannias statsminister Theresa May med sår hals og skrøt av de «juridisk bindende» endringene hun hadde framforhandlet med Juncker tidligere den kvelden i et krisemøte.

Men de «juridisk bindende» endringene forandret ikke stort, konkluderte Storbritannias regjeringsadvokat tidligere i dag da han redegjorde for avtalen i Underhuset.

Deretter vendte flere av Mays egne seg mot henne. Og så mistet hun støtten til koalisjonspartneren DUP - det nordirske partiet hvis støtte hun sikret med noen milliarder over statsbudsjettet etter fiaskovalget i 2017.

Da var slaget egentlig tapt før det hadde funnet sted i Underhuset klokka 20.20 i kveld.

BREXIT: Nok en gang ble Theresa May nedstemt i Underhuset. Nå kan det hende at Storbrittania må forlate EU uten avtale. Video: AP Vis mer

- Ikke flertall for noen ting

Igjen gikk skilsmisseavtalen på et sviende nederlag, det andre siden 15. januar. 391 parlamentarikere stemte mot avtalen, 242 stemte for.

På forhånd skrev BBCs politiske redaktør at hvis avtalen hadde gått gjennom, ville det ha vært et «politisk mirakel av historiske proporsjoner».

Med en enda sårere hals, nær frarøvet sin egen stemme, måtte hun i Underhuset erkjenne nederlag, og spille ballen videre til parlamentarikerne der. Det hun gjorde var å skissere en rekke alternativer.

En avtaleløs brexit, en utsettelse eller en ny folkeavstemning.

- Men det er et grunnleggende problem: Det er ikke flertall for noen ting i Underhuset, bortsett fra å unngå å rase av klippene uten en avtale, sier NTNU-professor og Storbritannia-ekspert Kristian Steinnes.

Han tror den mest sannsynlige veien videre for Storbritannia i brexit-kaoset som herjer, er å utsette hele prosessen.

- For EU og Storbritannia er det viktige både sikkerhetspolitisk og økonomisk å komme fram til en skikkelig avtale. De fleste ansvarlige politikere vil mene det er uforsvarlig å forlate EU uten en avtale, sier professor Steinnes.

Veien videre

En utsettelse vil i så fall skje etter morgendagens avstemning om en avtaleløs brexit, en såkalt «no deal»-brexit.

Å forlate EU slik, ventes ikke å få flertall i Underhuset. Da må Underhuset og regjeringen må komme fram til andre løsninger. Men en utsettelse av brexit er ikke akkurat ukomplisert det heller.

- Reglene er slik at alle de 27 gjenværende medlemslandene i EU enstemmig må godta en eventuell utsettelse. Det kan godt tenkes at det fra EUs side derfor stilles betingelser til en utsettelse, sier professoren.

Skulle hele det britiske politiske etablissementet mot formodning ikke bli enige om absolutt noen ting, ei heller en utsettelse, baner det vei for mer radikale alternativer. Deriblant en ny folkeavstemning, mener Steinnes.

- Da kan man tenke seg en ny avstemning, eller et nytt parlamentsvalg.

Og det var det sistnevnte opposisjonsleder Jeremy Corbyn, leder for partiet Labour, ba om sekunder etter at han karakteriserte Mays skilsmisseavtale som «død».

STÅHEI: Det brøt ut stor ståhei da et av parlamentsmedlemmene brøt all etikette, og gjorde en drastisk handling. Det skulle han få svi for. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Klør seg i hodet

Kort tid etter at Corbyn avleverte sin enkle obduksjonsrapport i Underhuset, gikk talspersonen for en annen EU-topp ut og uttrykte forundring over britenes avgjørelse.

- På EU-siden har vi gjort alt som er mulig for å nå en avtale. Gitt de ytterligere forsikringene EU ga i desember, januar og i går, er det vanskelig å se hva mer vi kan gjøre. Hvis det er en vei ut av det nåværende uføret, kan den bare finnes i London, het det i uttalelsen fra Tusk.

Og gjentok dermed det samme budskapet Juncker kom med i går, nemlig at avtaleforslaget som britene stemte ned i dag, er det siste og endelige forslaget britene vil få fra EU.

Men, som NTNU-professor Steinnes poengterer:

- Det sa EU sist gang også.

For etter at avtalen ble stemt ned for første gang 15. januar, stemte parlamentarikerne seinere for å sende May tilbake til EUs hovedsete Brussel for å reforhandle avtalen.

Og det klarte hun altså å gjøre, selv om endringene til slutt ikke var gode nok for Underhuset. Steinnes har liten tro på at EU vil gi May og britene en tredje sjanse, slik Juncker avviste i går, men kan ikke utelukke det.

Han minner om at EUs toppledere i neste uke samles til det aller siste toppmøtet før 29. mars, datoen Storbritannia skal gå ut av EU.

Dette er problemet

Årsaken til den store motstanden mot Mays skilsmisseforslag, er en frykt for å bli «fanget» i EU, selv etter å ha forlatt unionen.

Brexit-tilhengere frykter at den såkalte «backstop'en» vil i uoverskuelig framtid sørge for at Storbritannia i praksis lar seg diktere av EU, selv om de har meldt seg ut.

Den såkalte «backstop'en» er en klausul i avtalen mellom EU og Storbritannia som sier at hvis de skiller lag uten en avtale, vil grensa mellom Irland (EU-medlem) og Nord-Irland (i Storbritannia) forbli slik den er nå - nemlig helt åpen. Og da må Storbritannia forbli i tollunionen med EU.

I dette avtaleverket er det ingen tidsfrist for hvor lenge denne «backstop'en» vil vare. For å gjøre denne delen av avtalen mer spiselig for Storbritannia, dro May til Strasbourg i går.

Og det var dette politikerne i Underhuset i kveld sa klart og tydelig fra om at hun ikke hadde lyktes med.

«DUMME KVINNE»: Partileder for Labour, Jeremy Corbyn, skal ha sagt «dumme kvinne» til den britiske statsministeren etter dette. Video: AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer