Ikke flertall for revidert-pakke

Regjeringspartiene har fortsatt ikke flertall for sine siste forslag til revidert nasjonalbudsjett, etter at opposisjonspartiene hadde drøftet forslagene nærmere mandag morgen. Høyre sier ja til innstrammingspakken, Fremskrittspartiet nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed er spørsmålet om statsminister Kjell Magne Bondevik med et kabinettspørsmål vil forsøke å tvinge Fremskrittspartiet til å støtte innstrammingspakken, når revidert nasjonalbudsjett behandles i Stortinget fredag.

- Dette dreier seg jo om småting. Jeg har store problemer med å forstå at kabinettspørsmål kan være noe tema, sier Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen.

Høyre mener imidlertid at Stortinget må slutte med spillet - det er på tide å ta standpunkt, sier Høyre-leder Jan Petersen. Etter et langvarig ekstraordinært gruppemøte i morges, bestemte Høyres stortingsgruppe seg for å støtte pakken subsidiært.

Pakke-løsning

I helgen kom regjeringspartiene med en pakke som sitt siste innspill i drakampen om revidert nasjonalbudsjett, en pakke som av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti straks ble oppfattet som en invitasjon til høyre-siden.

Forslagene går ut på å øke CO2-avgiften for oljeindustrien, en konjunkturavgift for nybygg, utvidede muligheter for skattemessig gunstige tjenestepensjoner og salg av statseide aksjer for en halv milliard.

- Vi ser dette som valget mellom to onder. Dette forslaget har ihvertfall sine forbedringer - økning i el- og mineraloljeavgift er borte. Det samme er tvungen sparing for næringslivet og en utvidelse av arbeidsgivers ansvar for sykelønn, sa Petersen etter Høyres gruppemøte.

Han gjorde det klart at verken økning i CO2-avgiften eller en konjunkturavgift er forslag Høyre liker, men de to andre forslagene går klart i deres retning.

- Vi mener dette er i ferd med å utvikle seg til et spill som ikke imponerer noen. Derfor er det på tide å ta et standpunkt. Realitetene i saken er de samme i dag som de vil være fredag, sa Petersen.

Punkt for punkt

Fremskrittspartiet holder imidlertid fast ved at de ikke betrakter de siste forslagene som en pakke. De vil stemme for det de er for og mot det de er imot.

På spørsmål om hva som vil skje dersom Bondevik stiller kabinettspørsmål fredag, svarer Hagen at det får de forholde seg til fredag. Han sier at dersom det er en teoretisk mulighet for et kabinettspørsmål når fredagen nærmer seg, vil han ha en telefonkonferanse med partiets fylkesledere for å høre deres syn.

(NTB)