Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke flertall for vår modell for søndagsåpne butikker

- Men det blir mer søndagsåpent, lover statsminister Erna Solberg.

OPPSUMMERTE: Statsminister Erna Solberg oppsummerte et krevende år i et møte med pressen i formiddag. Hun mener det borgerlige samarbeidet går bedre etter en turbulent høst i fjor.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OPPSUMMERTE: Statsminister Erna Solberg oppsummerte et krevende år i et møte med pressen i formiddag. Hun mener det borgerlige samarbeidet går bedre etter en turbulent høst i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) innser at det ikke er flertall for søndagsåpne butikker slik det er lovet i Sundvolden-erklæringen. På sin pressekonferanse i dag sa hun at det er en av sakene regjeringen ikke vil få gjennom.

Ikke helt søndagsstengt Men det blir liberalisering og noe mer søndagsåpent enn i dag, understreker Solberg overfor Dagbladet.

- Det blir ikke flertall for vår modell, som ligger i Sundvolden-erklæringen. Full søndagsåpning får vi ikke til. Men mer søndagsåpent er det mulig å få løsninger på, sier Solberg.

Det pågår nå forhandlinger på Stortinget om modeller for noe mer søndagsåpent. KrF er steilt mot søndagsåpne butikker, så Venstre har nøkkelen. Løsningen kan være mer kommunal beslutningsmyndighet, definisjon av kommuner som turistkommuner med behov for noe mer søndagsåpne butikker og noen flere søndager med åpne butikker.

Solberg erkjenner også at det blir vanskelig å fjerne konsesjonslovene i landbruket.

Borgerlig samarbeid Tross en krevende budsjettforhandling mener Solberg at samarbeidet mellom regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF har blitt bedre. Hun satser på borgerlig firepartisamarbeid også for neste periode.

- Hva Venstre og KrF går til valg på i 2017, er deres valg. Det viktige er fortsatt at de fire ønsker borgerlig politikk, og greier å samarbeide om å bringe Norge videre, sa Solberg.

Etter en bråkete høst i fjor satte de fire partiene seg ned i Nydalen og snakket gjennom situasjonen. Etter det har samarbeidet gått bedre, i følge statsministeren.

Lærte av bråket - Jeg opplever at samarbeidet er mye bedre. Vi lærte av høsten i fjor. Adjektiver som brukes i opposisjon, er det ikke så lurt å bruke når man har et fellesskap. Samtalene i Nydalen i vår var veldig avklarende for alle. I høst har vi hatt utfordringer knyttet til finansieringen av asyltilstrømmingen. Men vi har klart å finne bedre samarbeidsformer.

Mange saker har det blitt enighet om før de kom til Stortinget, sa Solberg, og nevnte opptrappingsplanen for rusomsorg spesielt.

- Det har vært to tøffe budsjettforhandlinger, og det vil det være hvert år. Ingen gir noe før helt til slutt. Alle har ambisjoner om mer enn det er handlingsrom for. Men vi har funnet en god balanse der alle fire partier har fått gjennomslag, sier Solberg.

Hun sa at samarbeidspartiene skal forhandle om bilavgifter som del av det grønne skiftet før neste års statsbudsjett.

Krevende år I sin oppsummering i formiddag sa Solberg at det har vært et krevende år for regjeringen, for Norge, Europa og verden.

- Vi ser kriser, trusler og terror.  Det er mye internasjonalt trykk fra saker som oppstår utenfor landets grenser.
Det er nå en million flyktninger rundt om i Europa, og et ekstremt press på yttergrensene. Det mest utfordrende for regjeringen og landet i høst har vært flyktning-og asylsituasjonen. Vi har bedre kontroll nå, men vi kan ikke si at spørsmålet er løst, sa Solberg.

Ved siden at håndteringen av asyltilstrømmingen er hovedutfordringen for landet å skape nye arbeidsplasser, sa statsministeren.

- Det er økende ledighet og usikkerhet, særlig på Vestlandet. Skal vi mestre situasjonen på lang sikt, må det skapes flere jobber. Det handle rom å bringe Norge gjennom omstillingen på en god måte. Vi må skape nye jobber i privat sektor, bedrifter som har evne og vilje til å betale skatt i Norge slik at vi kan finansiere velferden, sa Solberg.

Hun understreket, at selv om det er mange tunge utfordringer internasjonalt, er det også lyspunkter, som klimaavtalen i Paris og i bekjempelsen av ekstrem fattigdom i verden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!